Стартът на новото футболно първенство на Първи и Втора лига се отлага с две седмици - за 7 август, вместо на 24 юли, обяви БФС. Решението е по предложение на Медицинската комисия на централата към ръководството - "предвид усложнената епидемиологична обстановка в страната и след детайлни консултации с оторизираните държавни органи".

В последните дни случаите на установен коронавирус в отборите от Първа лига зачестиха. По няколко заразени има в "Локомотив" (Пловдив), "Черно море", "Царско село", "Дунав" (Русе)...

Сегашният шампионат приключва в неделя, а през следващата седмица трябва да се изиграят баражът за последната квота за Лига Европа и за оставане/влизане в групата.

Отлагането на следващото първенство означава, че отборите все пак ще имат малко повече време за подготовка. До второ нареждане остава мярката на министъра на здравеопазването да не се допускат зрители на стадионите.

Междувременно днес БФС организира среща с клубовете за новия 5-годишен договор за телевизионни права. Дотам се стигна заради заканата на Наско Сираков да не допусне камерите на Нова телевизия за домакинските мачове на "Левски", тъй като не е доволен от начина, по който се разпределят парите - по 6,5 милиона лева на сезон, осигурени от собственика на "Лудогорец" и Нова Кирил Домусчиев.

На сбирката днес присъстваха представители на 21 клуба. 

"Бяха обсъдени редица теми, сред които условията и срока на договора, параметрите на представените оферти и възможностите за подобряване на съществуващото партньорство с телевизията носител на правата. Страните имаха възможността да научат детайли от естеството на дейността на всеки от партньорите, да обменят идеи и да обсъдят практиките в други европейски футболни първенства", се казва в официалното съобщение.

Договорът е приет след гласуване само с два гласа против - на "Левски" и ЦСКА-София. Разпределението ще бъде обсъдено на нова среща. 

"С мнозинстово бе взето решение предложения от Нова броудкастинг груп договор да бъде приет, като само 2 от присъстващите клубове – ПФК „Левски“ и ПФК „ЦСКА – София“ се обявиха против. Разпределението на средствата в размер на 6,5 милиона лева на година ще бъде допълнително уточнено на отделна среща между предствителите на отборите от Първа и Втора лига и Професионалната футболна лига, каквато е установената през годините практика", пише още в информацията.

А горното означава че "сините" и "червените" не могат да разчитат на подкрепа за начина на разпределение на парите, който ги ощетява в момента.