Два протеста блокираха центъра на София в петък вечер. Единият за втори пореден ден бе пред президентството, а другият - отсреща пред Министерския съвет, където се събраха привърженици на правителството. 

Съмнителни "момчета", дошли незнайно откъде, се намесиха в двете демонстрации. Спречкване с полицията възникна след 20:30 ч, когато привържениците на ГЕРБ се разотиваха и се насочиха към автобусите си, паркирани около храма "Св. Ал Невски". По същото време наблизо по "Царя" в посока Орлов мост минаваше шествието на демонстрантите, които първи се бяха събрали пред президентството.

Според очевидци именно тогава е възникнал конфликтът -  полицаи и автобуси са били замеряни с бутилки и камъни. (Виж декларацията на ГЕРБ най-долу в текста.)

Как започна всичко?

Заради леки сблъсъци на органите на реда с демонстрантите пред президентството, полицията се бе струпала там. Явно повикани от своите колеги, внезапно униформените започнаха тичешком да се изтеглят към автобусите, с които дойдоха привържениците на ГЕРБ, паркирани зад "Св. Ал. Невски".

Полицаите опитаха да преградят пътя на демонстрантите, които идваха от президентството. Но не успяха съвсем - част от хората стигнаха до контрапротестиращите, докато те се качваха в рейсовете. И тук стана сблъсъкът с полицията.

Според инициатива "Правосъдие за всеки" някой е вкарал порвокатори в протеста срещу правителството и прокуратурата. И именно те са опитали да нападнат хората на ГЕРБ.

Малко по-късно пък велосипедисти спряха на пешеходната пътека на ул. "Раковски" и препречиха пътя на автобусите на привържениците на правителството и управляващата партия. 

Към 21,10 часа превозните средства все пак потеглиха към родните места на контрапротестиращите.

Другият поток на демонстрантите пред президенството пък стигна до Орлов мост, където по традиция блокира движението.

След това митингът се върна на обичайното си място - "Триъгълника на властта". Той стана изключително многолюден след 22 ч . когато започнаха да се стичат още хора.

Малко преди 23 ч. в социалните мрежи се появиха видеа, на които ясно се вижда как скрити зад колоните пред Министерския съвет полицаи пребиват с ритници протестиращи, затова, че са хвърляли бутилки с вода.

 

 

По-рано през деня тежки полицейски кордони разделяха протеста и контрапротеста пред "Дондуков" 1 и 2.

Началото

"Няма да повторим грешките от 2013 г. Няма да се делим на леви и десни, на сини и червени, на русофили и русофоби, на американофили и американофоби, на еврофили и фоби. Няма да се делим на българи и турци."

С тези думи към 18,30 часа президентът Румен Радев се обърна към протеста, който за втора вечер се проведе под прозорците на "Дондуков" 2. Той обяви още, че "не сме тук, за да сме еднакви".

"Тук сме, за да защитим свободата си. За да бъдем себе си - първо трябва да сме свободни. Да кажем не на политическите репресии, не на прокурорския рекет, не на произвола, който погазва презумпцията за невинност. Не на популизма, който убива правото и правовата държава. Не на прокурорското бедействие за корупцията. 

България не е бащиния на автократа, нито собственост на олигарсите – тя е за всички нас.

Тук сме, за да поискаме честни избори и машинно грасуване, за да не може мафията да се самовъзпроизвежда. Благодаря, защото всички вие, хилядите свободни граждани, днес показвате, че Европа не може повече да гледа на България с широко затворени очи. В следващите дни мафията ще вее разкол, ще внушава, че сте платени, ще организира бутафорни контрапротести и провокации. Платените протести са там, където са автобусите..."

Държавният глава помоли нещо - по думите му много важно, касаещо контрапротестите, организирани пред МС:

"В никакъв случай не бъдете агресивни към нашшите братя и сестри, които с а в другия край .Те са там от принуда и от страх. Нека им помогнем да се освободят от страха и от принудата, убеден съм, че ще го направят скоро."

Президентът педупреди и призова хората да спазват противоепидемичните мерки срещу коронавируса и да се пазят едни други. Предупреди, че разпространението на вируса ще се използва от властта и добави, че "най-страшната пандемия е тази на корупцията и автокрацията".

Накрая завърши: 

"Днес на площада се решава бъдещето на България – не във фейсбук, не на масата, а именно тук. С нашето присъствие днес ние гласуваме за бъдещето на България. На площада, днес всички ние – и в следващите дни ще напишем историята, от която няма да се срамуваме.

Мутри, вън! Бог да пази България."

В същото време пред Министерския съвет вече започна протест в защита на правителството. На място пристихнаха и видни представители на управляващите, начело с председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя обяви, че това не е контрапротест, а мигинг в защита на европейския път на България. И заяви как целта на държавния глава била да падне кабинетът, да има служебно правителство и да оттегли кандидатурата на България за механизма ERM-2.

Политическата реч, която дръпна, завърши с "Да живее България". Митингът поиска оставката на президента Румен Радев. А най-честите скандирания бяха:

"Не сме мутри!"

Към 20,35 часа при своите симпатизанти излезе премиерът Бойко Борисов, за да ги поздрави за приемането на България в чакалнята на Еврозоната. 

Министър-председателят обяви, че е по-добре хората да викат "Единство", а не "Оставка" (виж линка по-горе за подробности).

"Не трябва да ни разделя нищо - това е най-гадното, което се случва в момента", каза още той.

От ГЕРБ още през деня провеждаха сериозна организация за своята проява. Изпратено до редакцията видео на наш читател показа, че регистрираната още от началото на деня активност на различни структури на управляващата партия вече дава плод.

Това е картина от около 17 ч.

Пред храм-паметника "Св. Ал. Невски и в района на ул. "Париж" пристигаха компактни групи "гости на столицата", а активисти им раздаваха пликчета и ценни указания.

През деня имаше съобщения, че тръгват автобуси и от по-отдалечени краища на страната като Бургас например.

Известният активист на ГЕРБ Антон Тодоров написа в социалните мрежи:

"Приятели, имаме нужда от Вашата сила и подкрепа. Довечера в 19:00 часа се събираме пред МС, за да подкрепим премиера, правителството и европейския път на България! Чакаме Ви там, дайте ни силата си!"

Както и на няколкото антиправителствени протеста, набелязани за днес, този на ГЕРБ беше обявено, че ще започне в 19 ч. По традиция се очакваха също така Недялко Недялков и подчинените му от "Пик", които неизменно бранят главния прокурор Иван Гешев, в чиито избор участваха също с активна подкрепа.

Ето и хронология на събитията:

15:00 часа. Пред сградата на президентството нямаше много хора - почти може да се каже, че бяха само тримата непримирими бунтари - адвокатът Николай Хаджигенов, арх. Велислав Минеков и пиар експертът Арман Бабикян. Два часа и половина по-късно нещата бяха съвсем различни.

17:30 часа. Гледката пред сградата на президентската институция вече е тази.

18:29 часа. Точно както и вчера - малко преди 18:30 ч. президентът Радев слезе сред протестиращите и им говори. Думите му бяха прекъсвани от "Браво, Радев", "Гешев е позор" и обичайните - "У-у-у, оставка!" или ръкопляскания.

19:00 часа. Цвета Караянчева и министри говорят пред сградата на Министерския съвет отсреща. Най-честите скандирания са:

- Мутри ли сме?

- Нееееее!

Парламентарната шефка Цвета Караянчева на протеста.

И от двата протеста се чуваха взаимни обвинения: "Мафия!". Откъм Министерския съвет обаче се носеха и викове: "Червени боклуци".

Социалната министърка Деница Сачева.

Сериозно полицейско присъствие разделя двата протеста.

19:15 часа. Изглед от президентството към контрапротеста.

20,35 часа. Борисов говори пред симпатизантите си, които след това се разотидоха, но бяха нападнати пред автобусите си от провокатори, внедрени в другия протест.

21:00 часа. ГЕРБ излезе с декларация по повод възникналите стълкновения с техни привърженици:

Тази вечер след приключването на митинга на членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ в подкрепа на премиера Борисов и политиките на правителството, ултраси и платени провокатори нападнаха автобусите,  с които трябваше да се приберат участниците.

Върху автобусите беше извършен истински погром. Стъклата им бяха изпочупени с камъни. Към момента няма пострадали членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ, но това се дължи единствено на щастлива случайност.

От ПП ГЕРБ остро осъждаме подобни действия.

След тази вечер става ясно, че този, който нарича легитимно избраното правителство „мутри“, си служи с  мутренски способи за дестабилизация на страната при това в исторически момент за държавата – приемането на България в чакалнята на еврозоната.

Настояваме незабавно президентът Румен Радев, Корнелия Нинова, Румен Петков, Татяна Дончева, Христо Иванов, Арман Бабикян, Велислав Минеков, Николай Хаджигенов, Мая Манолова и всички останали, които размахваха юмруци и средни пръсти, да поемат политическата отговорност за тези вандалски действия. Президентът Румен Радев е длъжен да излезе и да призове всички платени провокатори да се приберат от улицата. Ако не го направи, то ще считаме, че той е основния подбудител за тези умишлени действия. Той беше този, който излезе и вдигна юмрук срещу народа.

Призоваваме органите на реда да защитят мирно протестиращите.