Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че възстановителният план на ЕС би бил неприемлив, ако финансирането се обвърже с върховенството на закона и заплаши, че Будапеща може да му наложи вето като последно средство, предаде Ройтерс.

Лидерите на 27-те ще се срещнат лично следващата седмица в Брюксел за първи път, откакто кризата с коронавируса прекъсна физическите им срещи, за да разискват детайлите на следващата многогодишна бюджетна рамка на ЕС и възстановяването след пандемията.

„Можем да наложим вето, защото решението трябва да е единодушно, но бихме се изправили срещу 26 други държави. Може да се прибегне към това единствено като последно средство", каза Орбан по унгарското обществено радио.

ЕС възнамерява да отпусне 750 милиарда евро в помощ на икономическото възстановяване на най-тежко засегнатите от пандемията страни - пари, които според Орбан трябва да бъдат разпределени „честно и гъвкаво“.

„Едно нещо трябва да бъде внимателно избегнато - смесването на плана с политиката. Това е най-категоричното условие“, подчерта унгарският премиер.

БТА