Докато в София протести и контрапротести блокират града, утре се готви граждански щурм на парк Росенец, където е позициониран така нареченият Догансарай. Подобно на столицата обаче, и там се готви "контращурм".

бТВ показа как автобуси с младежи биват извозвани на километър от резиденцията, в която е настанен почетният председател на ДПС Ахмед Доган. По информация на телевизията "летовниците" пристигат от община Гърмен. На настойчивите въпроси на журналистката от групата заявиха, че пристигат на почивка. А един от тях, запитан дали са симпатизанти на ДПС, отвърна иронично: "Не, на "Атака". 

Както е известно, за 11 ч в събота е насрочено масово "плажуване" край резиденцията. Организация за пътуване и логистика, в това число и от София, тече от вторник. Акцията е провокирана от опита на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и двама негови сподвижници да стъпят на брега близо до "Догансарай". Тримата пристигнаха с лодка, но бяха посрещнати от гардове на НСО и избутани обратно във водата. Българското знаме, което Иванов заби на държавната територия, беше пренебрежително изхвърлено от един от гардовете.

Всичко това доведе днес до оставката на началника на службата.

Бариерата е свалена

В късния следобед в петък бариерата пред лятната резиденция на Ахмед Доган в "Росенец" беше демонтирана. А на нейно място се появи български флаг, съобщи бургаския сайт zonaburgas.

Снимка: zonaburgas.bg

300 метра по-надолу обаче на частния път се появи чисто нова, преместваема ограда, на която е написано „Частен имот.“

"Опитах се да премина през оградата, която беше леко открехната. Появи се обаче възрастнен мъж, който ми обясни, че не мога да продължа по пътя, защото това е частен, строителен обект. Докато разговаряхме се появи младо момче , което беше прикрило лицето си с медицинска маска до очите и ме помоли да напусна. Имаше бадж на ревера", разказва пред бургаската медия историкът Митко Иванов.