Президентът Румен Радев, обвиняеми бизнесмени, сред които и Васил Божков, са отговорни за вчерашните безредици и сблъсъци с полицията в центъра на София. Това обявиха на извънредна пресконференция от ГЕРБ, в която участваха вицепремиерът Томислав Дончев, социалната министърка Деница Сачева, депутатът Тома Биков и организационният секретар на партията Цветомир Паунов. 

"Отговорността на вчерашните безредици носи лично г-н Радев. Това е човекът, който от четири години насам се опитва да нагнети напрежение и вчера беше ескалация на този процес", обяви Биков. 

По думите му този протест е бил превзет от шпицкоманди на Васил Божков, а президентът не се е разграничил от насилието и спомогнал тези хора да се превърнат в лидери на този протест. Те замеряли полицаите в бутилки и камъни, била търсена провокация.

"Те бяха мотивирани от всички тези олигарси, които в момента са основните сценаристи и режисьори на бледия техен актьор – президента Радев“, каза и Цветомир Паунов. 

Според Тома Биков, когато в по-късните часове имало насилие и сблъсъци, Румен Радев се скрил. И от ГЕРБ призоваха държавния глава да се разграничи още днес. 

"Каква политика гледаме от вчера, да си мерим протестите. Ние имаме 100 хиляди членове. Ако отговорим на призива, който идва отдолу, какво ще стане?"

"Сблъсъкът по улиците няма нищо общо с политика - това не е политика. Даже и спорт не е. "

"Няма да допуснем гражданска война дори и да имаме шанс да я спечелим. Демокрацията работи, когато е безусловна и перманентна", заяви и Томислав Дончев. 

Според ГЕРБ голяма част от протестиращите срещу правителството са били подведени и без да разберат, "са превърнати във фон на шпицкомандите на Васил Божков".

"Огромна част от хората, които протестираха срещу правителството, бяха дошли спонтанно. Но протестът беше превзет от шпицкомандите на Васил Божков и тези хора, които бяха дошли заради убежденията си, се превърнаха във фон на онези, които бяха дошли, за да организират насилие. Президентът не се разграничи от насилието и спомогна тези хора да се превърнат в лидери на протеста", заяви Биков.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че още снощи от ГЕРБ са призовали президента Радев "да отправи призив към хората, които вандалстваха в София".

"Приоритет в момента е България да остане мирно и спокойно място за живеене. Ще направим всичко възможно да го постигнем дори това да ни коства политически щети", каза Дончев.

 

По думите на Цветомир Паунов вчера в София в подкрепа на правителството са дошли над 7000 души от цялата страна.

"Тези хора протестираха срещу това да бъдат обиждани, квалифицирани с епитети, които нито подхождат на тяхната емоционалност, нито на профила им. Те изразиха своята подкрепа културно, мирно, без да провокират и обиждат“, каза той.

Според него обаче след приключването на мероприятието хората, които били пред Министерския съвет, си тръгнали мирно и спокойно. Другата група обаче нападнала мирните активисти на ГЕРБ. И показа снимки на хора, които са се пръснали из София, чупели автобуси и са нападали шофьори. По думите му „лицето на Радев се изчерпва в една снимка“, показвайки ранен полицай.