Общата сума на отпуснатите безлихвени кредити към физически лица по програмата на Българската банка за развитие е достигнала близо 50 млн. лв. Това съобщиха от ББР в редовната си актуализация на информацията. Припомняме, че кредитите се отпускат от търговските банки партньори, но кредитите се гарантират от държавната институция.
 
За целта ББР беше допълнително капитализирана със 700 млн. лв., а 200 млн. лв. от тях са за покриването на тези безлихвени заеми. Другите 500 млн. лв. трябва да послужат като гаранции към кредити за ликвидност на фирмите. 
 
Кампанията изтича в края на годината, а към момента 10 банки са обявили партньорство с ББР. Схемата е насочена към хора на трудов договор или самоосигуряващи се. 
 
Към търговските банки, партньори по програмата, са постъпили 20 677 искания за кредити, от които потвърдени са 11 986, а обработващи се – 1701. Средната стойност на заемите е 4200 лв. Две трети от исканията са на лица на трудов договор, а останалата една трета са на самоосигуряващи се.
 
Данните показват, че все още процентът на одобрените кредити е под очаквания минимум. Припомняме, че преди около 3 седмици правителството улесни правилата за кандидатстване, така че ножицата да се отвори към повече хора. Вероятно обаче тези промени все още не са хванати от статистиката и ще ги видим в следващата актуализация. Така ще се прецени дали те са имали ефект. 
 
В съобщението си ББР отбелязва, че целта на мярката е "да  подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от COVID-19". Те имат възможността да получат заем до 4500 лева, отпускани наведнъж или на три транша от по 1500 лева. Максималният срок на погасяване е 5 години с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.
 
Това бе и една от промените отпреди няколко седмици - вече не е нужно служителите да са в неплатен отпуск в момента на подаване на искането за кредит. Самоосигурените лица може да декларират 20% спад в доходите не само за първото, но и за следващи тримесечия от 2020 г. Промени има и по отношение на осигурителните вноски – достатъчно е те да са декларирани за период от 6 месеца назад. Промените влизат в сила поетапно във всяка от търговските банки, като очакванията са до началото на следващата седмица всички банки да са извършили нужните юридически и технически промени.
 
Търговските банки партньори, в които може да бъде подадено заявление за кредит, са следните: Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, ОББ, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк. 
 
Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка първи са усвоили финансовия си ресурс по програмата и не приемат нови искания за заеми.