Камарата на представителите на Либия, базирана в източнолибийския град Тобрук, която подкрепя Либийската национална армия (ЛНА) на Халифа Хафтар, разреши на египетските сили да се намесят в конфликта с международно признатото Правителство на националното съгласие (ПНС) в Триполи, съобщи ТАСС, като се позовава на сайта на законодателния орган.

"В светлината на това, че родината ни е подложена на пряко нахлуване от страна на Турция, както и на нарушения на суверенитета на Либия, парламентът на Либия приветства изказванията на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси. Ние призоваваме братската египетска армия да се присъедини към либийската армия (ЛНА - бел. ред.) за съпротива срещу окупацията и защита на сигурността на страната и целия регион", се казва в текста.

От няколко години в Либия успоредно съществуват два центъра на изпълнителната власт - ПНС в Триполи и подкрепяният от ЛНА временен кабинет в източната част на страната. През пролетта на 2019 г. ЛНА започна настъпление към Триполи, а ПНС се обърна за помощ към Турция.

На 20 юни египетският президент Ас Сиси не изключи възможността за военна намеса в Либия за "прекратяване на кръвопролитието в съседната страна и осигуряване на сигурността на границите". Той предупреди ПНС и Турция, че Египет няма да допусне никой да завземе намиращите се под контрола на ЛНА град Сирт и района Джуфра, които определи като "червена линия, която не е позволено да бъде пресечена".