"Има повтаряемост (при провокаторите), най-вероятно има и хора, които се заявяват, че са готови да бъдат използвани."

Това каза днес зам.-директорът на СДВР Антон Златанов на въпрос установили ли са едни и същи лица, които са наети да бунят протестите.

Очаквано полицейският шеф намеси и изнесените от прокуратурата чатове на Васил Божков (в които бизнесменът от Дубай явно говори за вкаравне на хора и пари в антиправителствените брожения, б.р.).

Златанов призова гражданите:

"Да не се поддават на онези групички, които и снощи наблюдавахме, публикувахме и кадри – те са видни за самите протестиращи."

Полицейският шеф изрично посочи, че самите граждани разпознават провокаторите и дори вчера няколко пъти са се обръщали за съдействие към полицаите, като са им посочели вклинените лица. Това е станало и след като един от тези хора е ударил редакционна кола на медия и е счупил прозореца.

Той призова мирно протестиращите "да продължат така в следващите дни".

А това - "че определени групи се опитват да контролират мирния протест на гражданите", било не само български феномен, а навсякъде по света, каза Златанов, който е спец по охранителна полиция.

"Протестирайте, изразявяйте мнението си – ние сме там, за да помогнем", каза още Златанов.

Той не пропусна да посочи, че шествията не са съгласувани със Столичната община, нито са заявени, но полицията въпреки това ги охранява. Даде пример, че съблюдават да има и някаква все пак организация на движението за тези, които пък просто искат да се придвижат из града.

"Отново призовавам всеки гражданин, който идва на протест, да се запознае изцяло и обективно с информацията, която произтича, и да помогне и на правоохранителните органи да запазим държавността и демокрацията."

Запитан успели ли са да се ориентират в това кои са мирни и кои - провокатори, той се похвали: "след като последните 2-3 дни не са се случвали безредици..."

Полицейският шеф заключи:

"Когато някой иска някъде да направи нещо или да се сбие, той рано или късно ще го направи.

Призоваваме гражданите да постъпват като снощи – като видят провокатор или такъв, в който се съмняват, да ни го посочват."