Мениджъри от Висшата лига на Англия изразиха недоволство от обявеното вчера решение на Арбитражния спортен съд (КАС) да отмени наказанието на УЕФА към "Манчестър Сити" с изваждане от Шампионската лига за две години заради нарушаване на правилото за Финансов феърплей.

Вдигнатата санкция от КАС раздели футболния свят - мненията "за" и "против" са много. Беше тема и на днешните онлайн пресконференции на треньори на водещи клубове в Англия.

"Мисля, че правилото за Финансов феърплей е добра идея, заяви мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп. - То е, за да защитава клубовете и състезанията. Такава беше идеята от самото начало - никой да не харчи прекалено много. Нека го кажа така - преди сезона големите отбори трябва да се уверят, че парите, които ще дадат идват от правилните източници. Това е хубаво за футбола.

По отношение на вчерашното решение, не съм наясно с казуса в детайли, но не мисля, че беше справедливо. Не знам. Не мисля, че вчерашният ден бе добър за футбола. Лично аз се радвам, че "Манчестър Сити" ще играе в Шампионската лига, защото ако този отбор има 10-12 мача по-малко на сезон, не мисля, че който и да е ще има шанс в Премиърлийг."

Далеч по-кран - в типичния си маниер, бе наставникът на "Тотнъм" Жозе Моуриньо. Португалецът недоумява защо ако някой е невинен, ще има глоба - КАС намали финансовата санкция на УЕФА от 30 на 10 милиона евро.

"При всички положения това решение е позорно, заяви Специалния. - Ако "Манчестър Сити" не е допуснал нарушение, защо го глобяват с милиони - това е позор. Ако не си виновен - не те наказват. И обратното. Позор. Бедствие - това е положението. Не казвам, че "Манчестър Сити" е нарушил правилата. Казвам само, че ако си виновен, нямаш право да играеш и те глобяват. Или пък не те глобяват и с един паунд, ако си чист. 

Това е въпрос на принципи. Иначе съм наясно, че парите не са проблем за "Манчестър Сити". Критиката ми не е към "Манчестър Сити", защото аз не съм компетентен да знам дали клубът е нарушил правилата. Критиката ми е за решението. Може и "Сити" да е напълно невинен и да не заслужава глобата от 9 милиона паунда."

Жозе завърши с това, че за него правилото за Финансов феърплей е "приключило" и че утре и други собственици ще похарчат куп пари, за да направят даден клуб голям. Например "Нюкасъл", който скоро може да стане собственост на саудитския престолонаследник принц Салман.

"Вчерашният ден беше добър ден за футбола, отвърна Пеп Гуардиола на своя брифинг. - Играем по същите правила като всички други. Ако сме виновни, шяха да ни накажат. И друг път се е случвало да се шушука по наш адрес. Седем или осем клуба го направиха (бел. ред. визира обща позиция на осем водещи клуба от Висшата лига, изразена в писмо до КАС наказанието на "Сити" да остане). Репутацията ни пострада. Но се видя, че правото е на наша страна. Бих искал това шушукане и оплакване да спре. И нека решаваме нещата на терена. Знам, че елитни клубове като "Ливърпул", "Юнайтед" и "Арсенал" не се чувстват комфортно в нашата конкуренция, но трябва да разберат, че сме си го заслужили. И се борим за постижения, за които те са се борили в миналото."

След това Пеп се спря на изявление на шефа на испанската Ла Лига Хавиер Тебас, който още вчера се изказа доста негативно за отмененото наказание. Треньорът нарече боса "завистник" и намекна, че би се консултирал с него за адвокатски услуги, визирайки професията му, но го посъветва да внимава, когато говори за футбол.

"Жозе и другите мениджъри трябва да знаят, че ние понесохме удари. И поради това трябва да получим извинение. Ако бяхме нарушили правилата, бихме приели потвърждаващо решение на КАС. Не очаквам "Ливърпул", "Тотнъм", "Арсенал", "Челси", "Уулвърхемптън" да ни защитават. Ние и сами можем и го направихме, защото вярвахме в правотата си. И тримата съдии отсъдиха в наша полза."