С викове "добро утро" и "искаме кафе" "и мляко" - на два гласа, активисти и симпатизанти на "Демократична България" се събраха тази сутрин пред портите на емблематичния хотел "Берлин" в столичния кв. "Бояна".

А адресатът е ясен - депутатът от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски.

"Надяваме се, че ни чака вътре с кафе", заявиха от младежката структура на "Да, България", част от ДБ, чиято бе инициативата за акцията.

Но портите и бариерата останаха все така затворени.

"Ставай да почиваш! Не е ли време за пети път да отидеш на работа тази година", приканваха Пеевски участниците в демонстрацията, очевидно препращайки към пословичната трудолюбивост на народния представител в парламентарните комисии и в пленарната зала.

"Това в много негостоприемно, честно казано", въздъхва младеж след половин час пред затворените порти, когато все още никой не е изляъл да почерпи с кафе.

За сутрешното пиене на кафе дойдоха и общинските съветници Методи Лалов и Борис Бонев.

Около 8:30 ч. започнаха да прииждат все повече граждани. 

А какво искат да попитат Пеевски? - "Как успява да съвместява напрегнатата си работа като народен представител със задкулисното управление на държавата?" 

Както и: "Как и защо с г-н Доган нямат право да влизат в Турция?" И още: "Как фалира "Булгартабак"?"

"Много бих си побеседвал с него - как се случва работата. Може би в Еквадор и в Гватемала се случва" - посочи представилият себе си като "прост гражданин" Виктор Иванов.

Около 9 ч. на тясната уличка пред хотела се бяха събрали вече около 100-тина граждани, но виковете "Пеевски, излез" оставаха все така безплодни.

"Необитаем хотел", констатира Десислава Николова от "Да, България".

Активистите облепиха металната врата с плакати с лика на депутата. Един обаче упорито падаше, което предизвика ироничното подмятане "не поругавайте иконата".

На акцията бе дошъл и бившият син активист Николай Гацев, който опита да провокира с бутане на металната порта, което мигновено му спечели неодобрението на присъстващите.

"Това е мирно пиене на кафе!" -  "Аз съм малко по-радикален. А и нали това е хотел, регистриран е като туристически обект, искам да отида на хотел. Бъдете малко по-бойки!", заяви в отговор Гацев.

И бе дружно изгонен с вика, познат от антиправителствените протести: "Довиждане." 

Около 9:30 ч. хората изпиха кафето, което сами си бяха донесли, а в хотела така и не се появи признак на живот.

 Многозначителен е и фактът, че наоколо нямаше нито една патрулка на полицията или частна охрана.

Лицето вероятно не бе у дома, за да почерпи.