Президентът Доналд Тръмп обяви снощи, че понижава досегашния шеф на кампанията си Брад Парскейл, предаде "Бизнес инсайдър".

Бил Степиън поема поста му, след като подкрепата за Тръмп няколко месеца подред пада в сондажите.

Досегашният шеф на кампанията Брад Парскейл. Снимка АП/БТА

Парскейл ще остане в кампанията на Тръмп като старши съветник по данните и цифровите технологии, роля, подобна на тази, която имаше по време на президентската надпревара през 2016 година.

Това е първият голям ремонт на кампанията на Тръмп през тази година. Но не е и необичайно за президента, който преди три години направи три значителни промени в ръководството ѝ по време на първата си успешна кандидатура за Белия дом.

Най-новото социологическо проучване, направено от университета "Куинипиак", показва, че ако президентът на САЩ се избираше пряко, 52 процента от избирателите биха гласували за опонента му демократ Джо Байдън и 37 процента за него, предаде БТА.

Какво казват медиите?

Резултатите от няколко проучвания, публикувани вчера, сочат, че републиканецът Тръмп изостава от вероятния кандидат на демократите Джо Байдън с двуцифрена разлика в одобрението. В една от анкетите 62 на сто от респондентите казват, че сегашният обитател на Белия дом "по-скоро вреди, отколкото помага" в борбата с пандемията, отбелязва "Ню Йорк таймс".
Американският всекидневник припомня, че Парскейл е бил избран да оглави кампанията за преизбиране на Тръмп необичайно рано - още през февруари 2018 г. Като се позовава на няколко източника, изданието твърди, че фактическият лидер на кампанията за преизбиране на Тръмп е неговият зет и съветник Джаред Къшнър, който е изиграл ключова роля в отстраняването на Парскейл. Припомня се също, че през кампанията за изборите през 2016 г. Тръмп нееднократно е сменял ръководството на предизборния си щаб.
Не е изключено в сегашния предизборен щаб да бъдат добавени още позиции, пише "Ню Йорк таймс", като се позова на източник, запознат с планирането.
"Хил" - вестник, който отразява предимно работата на Конгреса - отбелязва, че приближените до предизборния щаб на Тръмп са очаквали смяната на ръководството, особено след "катастрофалния митинг" на Тръмп в Тълса, щата Оклахома. Тогава залата бе запълнена едва наполовина въпреки твърденията на Парскейл и други от щаба, че заявките за участие в проявата са над 1 милион. А на всичкото отгоре щатските здравни власти заявиха, че митингът е довел до рязко покачване на броя на заразените с коронавируса в района.
След митинга близки до щаба си задаваха въпроса дали Парскейл ще може да изведе Тръмп до втори мандат. И намекваха, че е по-добре той да се върне на позиция, на която по-добре ще използва познанията си в обработката на данни и цифровите технологии, пише "Хил". Като се позовава на ръководни лица в Републиканската партия и членове на предизборния щаб, вестникът също твърди, че Къшнър е фактическият ръководител на предизборната кампания на своя тъст.
Британският вестник "Файненшъл таймс" припомня, че преди четири години, малко след конгреса на Републиканската партия, на който бе утвърдена президентската му номинация, Тръмп също е разтърсил предизборния си щаб, като е заменил политическия ветеран Пол Манафорт със Стив Банън и Килиан Конуей. После Банън стана главен стратег на Белия дом, но бе уволнен. А г-жа Конуей все още е висш съветник в американското президентство, отбелязва изданието.
Не е ясно какво ще произтече от смяната на върха на предизборния щаб, тъй като Тръмп често действа инстинктивно и проявява малък интерес към ходовете, препоръчани му от политическите стратези, който според тях биха му помогнали да привлече колебаещите се гласоподаватели, пише по същата тема "Вашингтон пост". Тръмп продължава да омаловажава сериозността на пандемията и оставя местните власти да смекчават нейните последици, вместо сам да поеме контрола върху ситуацията. А реакцията му на протестите срещу расовата несправедливост само нажежи напрежението, когато той се обяви против призивите за реформи в полицията и защити паметниците на Конфедерацията по време, когато мнозина ги възприемат като увековечаващи расизма, отбелязва вашингтонското издание, цитирано от БТА.