"Топлофикация София" започва да възстановява сумите от "надписаните" сметки за периода от юли на 2019 г. до март на 2020 г. Това стана възможно след като държавата успя да договори по-ниски цени на газа с "Газпром", които имат ретроактивно действие. За да се случи това беше нужно ЕС да заведе дело срещу руския гигант, заради непазарните цени, по които продаваше на осем страни в блока, сред които и България. 

България получи малко над 150 милиона евро за посочения период и допълнително намаление на цената на горивото за в бъдеще. След като сделката беше обявена последва известно чудене от регулаторните органи как парите да бъдат върнати на крайните потребители. В крайна сметка се реши това да става през прихващане на разликата от новите сметки. Тоест пари на ръка няма да се дават, но за известен период хората ще плащат по-малки суми.

Това важи за всички потребители за месец юни на тази година, независимо дали са на реален месечен отчет, на прогнозно потребление с годишно изравнение или заплащат на равни месечни вноски.

Остава месечната такса за дялово разпределение, която не влиза в цената на топлинната енергия и следователно няма да бъде прихващана.

Самата формула, по която се изчислява прихващането е следната: фактурирано количество топлинна енергия, умножено по старата цена, минус фактурирано количество топлинна енергия, умножено по новата цена.

След извършеното първо прихващане с юнската сметка, клиентите ще могат да видят на отделен ред в месечното съобщение каква сума остава за възстановяване. Усвояването ще се извършва всеки следващ месец до изчерпване на цялата преизчислена сума, отнасяща се за всеки конкретен имот.