Германският журналист и бивш кореспондент на вестник „Ди Велт“ в Турция Дениз Ючел бе осъден от турски съд на 2 години и 22 дни затвор по обвинение в обида на турския президент.

Ючел бе един от десетките арестувани журналисти след пуча и лежа в турски затвор от февруари 2017 до февруари 2018.

Ючел бе освобден, след като Конституционният съд на Турция обяви задържането му за противозаконно. Той се прибра в Германия, а турският съд започна процес срещу него в негово отсъствие. Той бе обвинен в разпространяване на пропаганда и подкрепа на ПКК заради интервю с един от лидерите на кюрдската групировка.  Тези обвинения са паднали, но остава това за обида на Реджеп Ердоган.

Авокатът на Ючел обяви целия процес за „юридическа катастрофа“. Обвинението искаше 16 години затвор, защот оспоред него журналистът симпатизирал на движението на Гюлен. Това не бе доказано. Адвокатът му критикува съда, че не се е съобразил с вече издаденот орешение на Конституционния съд. Случаят „Ючел“ обтегна много отношенията между Германия и Турция. Освен Ючел по същото време в ареста месеци наред прекараха германската гурналистка Месал Толу и правозащитникът Петер Щойднер. Щойднер бе оправдан от обвиненията в пропаганда, а срещу Толу има насрочен процес през февруари 2021. И двамата бяха освободени от ареста след международен натиск и са в Германия.