След предишните 7 предложения на инициатива "Правосъдие за всеки" от 2015 г., които се "полуслучиха", оттам днес поискаха нов пакет от доста смели мерки.

Те бяха представени на пресконференция, като според гражданското сдружение до понеделник ще внесат предложенията си в кабинета при президента Румен Радев. Дали той ще ги включи в предстоящия си пакет идеи за конституционни промени, вече сам ще реши, каза Велислав Величков от "Правосъдие за всеки".

Революционното в новите им идеи е, че трябва изобщо да се премахне фигурата на главния прокурор, залегнала като човека, който упражнява ръководство над всички прокурори, в ал. 2 на 126 на Конституцията.

Функциите по административно ръководство, кариерно развитие и пр. в двете прокуратури - Върховна касационна и Върховна административна, могат да се изпълняват от съвети към тях, смятат от Инициативата.

Именно въпросните съвети са свързани и с второто им искане - или да няма Прокурорска колегия във ВСС, или да има, но доминирана от парламентарната квота.

Според вариант А - Съветът, за да не се управлява както сега от монолитното прокурорско мнозинство плюс пратени от парламента напълно анонимни лица - плод на политически пазарлъци, може да остане без Прокурорска колегия. Съответно, за да има контрол - НС да праща 7 членове, двамата големи шефове на върховни съдилища - ВКС и ВАС, плюс 16 съдии, избрани от съдии. Това обаче касае конституционни изменения.

При другата опция - ВСС остава с две колегии, но парламентарната квота се намалява от единадесет на петима членове, като трима от тях се разпределят в Прокурорската колегия и двама в Съдийската колегия.

"Така се осъществява целта парламентарната власт да има контролираща, а не управляваща квота в съдебната власт", казаха днес вносителите.

Нещо повече - според тях това може да стане и без ВНС.  

Третата им идея е да се закрият изцяло специализираните съдилища. Прокуратурите - дори да са специализирани по определен вид престъпност, каквито институции има и на много места в Европа, да внасят актовете си в нормален съд.

Отделно авторите на идеите искат да се въведе съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство (което не е ново, но касае обикновени изменения в НПК).

Днес идеите им ще бъдат представени на протест пред Съдебната палата в 18:30 ч. Той е под наслов:

"Свободата няма нужда от каскет"

На него ще бъде поискана и оставка на действащия Висш съдебен съвет или минимум на политическата квота в него. "Парламентарните групи да поемат отговорност за хората, които са пратили във ВСС", казаха инициаторите днес.

На въпрос на Клуб Z оптимисти ли са, тъй като някои от идеите са очевидно неосъществими без свикване на ВНС, Велислав Величков заяви, че не смятат, че закриването на главния прокурор би променило формата на държавното устройство, нито разделението на властите, нито конституционните функции по разследване и надзор за законност, които сега осъществява прокуратурата. Напротив - според него в основния закон всевластната фигура на главния прокурор стои "като кръпка" и "като четвърта власт".

Освен това изтъкна, че, доколкото знаел, Велико народно събрание към днешна дата има само в Монголия. Той смята, че конституционен проект с член единствен - "отмяна на Великото народно събрание", може да се внесе винаги от обикновения парламент и в бъдеще всички промени да се случват с 2/3 или дори с 3/4 парламентарно мнозинство. 

"Хората виждат, че вървим към съвсем различен тип режим", каза пък по повод протестите срещу Гешев Мария Матева - представител на младежта в сдружението.