„В Брюксел Борисов много ясно показа, че той е изчерпан откъм полезност за България. Неговото присъствие на тези изключително тежки преговори е символично и неуместно. Той не е представил в България позицията, която ще защити в Брюксел.“ 

Така коментира по бТВ евродепутатът Радан Кънев продължаващите преговори между лидерите на държавите членки на ЕС на Европейския съвет в Брюксел.

 

Според него обществените настроения са радикално променени и израз на това са протестите.

„Има нови консенсуси в обществото, насочени към съвсем нов вид политика както в сферата на върховенството на закона, за разбирането на отношенията между прокуратурата и другите институции, така и по начина, по който се изразходват публичните средства. Виждаме едно цяло ново поколение, което не сме виждали на протести досега. На последните големи протести през 2013 г. са били много малки. Те съставят сякаш голямото, силното, новото ядро на този мащабен протест, разбират дебатите в Европа, формирани са изцяло като европейски граждани."

 

"Общественото недоволство е много сериозно и вече променя българската политика. Дали управляващите ще го чуят и ще се съобразят, ще се опитат стратегически да спасят себе си, не мога да кажа", добави той.

Кънев смята, че още от първия ден от мандата си главният прокурор Иван Гешев е започнал институционална война.

„Няколко дни преди окончателното гласуване на ВСС направих изказване, в което предупредих, че този избор ще доведе до тежка институционална криза, може би до институционална война. Война, която руши правовия ред“, припомни евродепутатът.

Той обясни как хора с десни убеждения, потомствени антикомунисти, които не са гласували за Румен Радев, са излезли да защитят президентската институция.

"Като видят някаква новосъздадена силова група около главния прокурор с външен вид и маниер на поведение на мутренски бригади от 90-те години да нахлуват в сградата на администрацията на президента, ги обзема инстински гняв и страх докъде са стигнали институционалният разпад и институционалната война, която г-н Гешев започна на първия ден на мандата си", отбеляза Радан Кънев.

Според него първата стъпка за преговори е оставката на Бойко Борисов.

„Ако той говори за консолидация, трябва да е пределно наясно, че пътят за национално съгласие минава през неговото оттегляне“, смята още Радан Кънев.