Все още няма напредък в две от най-важните теми за бъдещо партньорство между ЕС и Великобритания, заяви главният европейски преговарящ Мишел Барние.

Проблемните области остават рибарството и еднаквите условия за държавната помощ и стандартите, които да доведат до открита и честна конкурензия.

Барние говори след шестия кръг от преговорите между Брюксел и Лондон. Той припомни, че тези две сфели са залегнали в Политическата декларация, подписана между двете страни.

По отношение на еднаквите условия Обединеното кралство все още не желае да се ангажира с високи стандарти. Британската страна не е предприела нищо, за да запази стандартите в сферите на климата, околната среда, трудовите и социалните закони.

По отношение на рибарството от Обединеното кралство настояват за почти пълно изключване на риболовни съдове на страни членки на ЕС от териториалните си води. А това е неприемливо.

В същото време е постигнат напредък в областите на координирането на социалните политики, институционалната рамка за засилването на механизмите за прилагането на закона и за полицейското и съдебното сътрудничество.

За средата на август е предвиден нов кръг от преговори.

Мишел Барние описа самите преговори, като перифразира Антоан дьо Сент-Екзюпери:

„Да преговаряте не значи само да си говорите или се гледате един друг, а да гледате заедно в една посока.“

В действителност оригиналната фраза на френския писател е „Да се обичате не значи да се гледате един друг, а да гледате заедно в една посока.“