Русия също вече залага на екоенергията. До 2024 страната смята да започне мащабно производство на зелен водород. Според стратегията тя ще подава в новите газопроводи като „Северен поток“ 2 смес от водород и газ в съотношение 70 към 30.

Всъщност Русия няма друг избор, след като Европа, която е основният купувач на природните й богатства, преминава трайно към екоенергийни източници. За да запази позициите си на енергийния пазар, Москва е решила да последва таз итенденция.

Министерството на енергетиката в Москва вече представи стратегията си за преминаване към възобновяеми източници на енергия. Според нея до 2024 трябва да възникне един напълно нов бранш – производство на зелен водород. Концепцията ще бъде изработена в детайли до края на тази година. В началото на следващата година Русия ще започне да стимулира с отстъпки и по-изгодни условия вносителите  ипроизводителите на еконерегии. Две са фирмите, които ще спечелят най-много от това  ите вече са избрани – „Газпром“ и „Росатом“. Конкурентът на „Газпром“ - „Новатек“, вероятно ще е третата фирма, коят още бъде смятана за водеща в тоз ибранш.

„Газпром“ трябва да изработи още 2021 г. турбина за производство на зелен водород и да я тества. В това начинание вероятно ще се включи „Сименс“. До 2024 „Газпром“ трябва да започне да подава зелен водород по газопреносната система.

„Росатом“ пък трябва да изготви пилотен проект до 2024 г. за влакове, движещи се с водород. Конкретно става дума за жп транспорта към Сахалин.

Водородът ще с епроизвежда близо до пазарите, на които ще се търгува. Това означава на първо място европейския пазар.

Русия е решила спешно да промени стратегията си, след като стана ясна германската стратегия за преминаване към зелен водород. Ако това стане, а Русия продължи да доставя само фосилна енергия, ще се наложи „Северен поток“ 2 да бъде спрян. За да се изплати строежът му обаче, са нужни поне 10 години, в които да работи на пълни обороти.