Компаниите Sanofi S.A. и GlaxoSmithKline plc обявиха в сряда, че са постигнали споразумение с правителството на Обединеното кралство за доставка на до 60 милиона дози коронавирусна ваксина, предаде БНР.

"С нашия партньор GSK ние, от Sanofi, се радваме да си сътрудничим с правителството на Обединеното кралство, както и с няколко други страни и глобални организации като част от нашите постоянни усилия да разработим безопасна и ефективна ваксина и да я предоставим възможно най-бързо. Изключително ценим подкрепата на правителството на Обединеното кралство за тази споделена визия", отбеляза Томас Триумф, изпълнителен вицепрезидент и глобален ръководител на Sanofi Pasteur, в съобщение за пресата.

Френската фармацевтична фирма също така заяви, че очаква изпитанията за фаза 1-2 да започнат през септември, а проучването във фаза 3 да започне до края на годината.

"Регулаторното одобрение може да бъде постигнато до първата половина на 2021 година", ако тестовете покажат, че ваксината е успешна при превенцията на Covid-19, уточниха от Sanofi.