Китайският посланик във Великобритания каза днес, че САЩ се опитват да предизвикат нова студена война с Китай, защото търсят изкупителна жертва преди своите президентски избори през ноември, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Не Китай става агресивен. Тези от другата страна на Тихия океан искат да започнат нова студена война срещу Китай, така че трябва да отговорим на това", заяви Лю Сяомън пред репортери. "Ние нямаме интерес от каквато и да е студена война, нямаме интерес от каквато и да е война", каза той.

Сяомън обвини Вашингтон, че се опитва да използва Китай като "изкупителна жертва" за своите проблеми.

"Всички знаем, че това е изборна година", посочи той. "Те искат да направят каквото и да било, включително да се отнасят към Китай като към враг. Вероятно те мислят, че имат нужда от враг, мислят, че искат студена война, но ние нямаме интерес, продължаваме да казваме на Америка, че Китай не е ваш враг. Китай е ваш приятел, ваш партньор", каза посланикът.

По-късно през деня американският държавен секретар Майк Помпейо нарече Китайската комунистическа партия (ККП) "главна заплаха в съвременната епоха", което Вашингтон е помогнал и на други страни да осъзнаят, предаде ТАСС. Това изказване той направи днес по време на изслушванията пред комисията за външна политика в Сената на САЩ, посветени на проектобюджета на Държавния департамент за 2021 г.

"Обективно разглеждаме Китайската комунистическа партия като главна заплаха в съвременната епоха", заяви Помпео.

По думите му американската дипломация е "помогнала на международната общност да осъзнае заплахата, идваща от ККП".

Нито едно правителство, нито на републиканците, нито на демократите, не е било толкова агресивно в противодействието на враждебните действия на Китай като администрацията на президента (Доналд) Тръмп", увери Помпео.

По думите му Вашингтон е въвел санкции "срещу китайското ръководство", а също така срещу китайски компании, анулирал е разпоредбите за специалния търговски статут на Хонконг и е "затворил консулството в Хюстън, защото е било свърталище на шпиони".

В рамките на противодействието на Китай Държавният департамент, в частност, иска от Конгреса за 2021 г. 1,49 млрд. долара за помощ на страните от Индийско-тихоокеанския регион, "което е увеличение с 20 процента спрямо проектобюджета за 2020 г."."Искаме този регион от света да бъде свободен, открит и процъфтяващ", заяви Помпео.

На 21 юли Вашингтон поиска от Пекин да затвори генералното си консулство в Хюстън в срок от 72 часа заради "кражби на американски технологии", "неподобаващо използване" на програмите за студентски обмен, а също така "несъвместимо със стандартната практика в дипломацията поведение" на дипломатическите служители. Китайското външно министерство в същия ден поиска от САЩ да затворят консулството си в Чънду.