Десетки хиляди хора участваха вчера в предизборен митинг в Минск в подкрепа на основната кандидатка на опозицията за президентските избори в Беларус на 9 август, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

В проявата се включиха около 34 000 привърженици на Светлана Тихановска, съобщи правозащитната организация "Вясна". Агенциите отбелязват, че това е най-многолюдният опозиционен митинг в бившата съветска република от десетилетия.

Противниците на авторитарния президент Александър Лукашенко възлагат надежди на 37-годишната Тихановска, която на 9 август ще се изправи срещу дългогодишния лидер на страната.

Съпругът на Светлана - Сергей Тихановски, известен блогър - е един от двамата главни опоненти, които се намират в ареста и им беше отказана регистрация за изборите. Другият е Виктор Бабарико. Третият силен претендент Валерий Цепкало избяга в Русия.

По-рано вчера беларуските власти обвиниха Тихановски и още един намиращ се в ареста опозиционер, Микола Статкевич, че са искали да организират "масови бунтове" с помощта на руски "бойци", тридесет и няколко от които бяха арестувани вчера.

Лукашенко нееднократно обвини опозицията, че подклажда бунт и планира да го свали от власт с чуждестранна помощ. На митинга Тихановска отхвърли обвиненията. Тя каза, че ако победи, ще свика нови избори и ще освободи всички политически затворници.

"Уморих се да приемам всичко, уморих се да мълча и да бъда уплашена", заяви Тихановска и подчерта, че иска да промени системата, а не да е на власт.

Преподавателката по английски без какъвто и да било опит в политиката се кандидатира за изборите след ареста на съпруга й. Най-неочаквано обаче тя се превърна в политическо явление и привлича тълпи от привърженици, каквито не е имало преди нейните митинги из Беларус.

Лукашенко управлява страната от 1994 г. и ще се бори за шести мандат, но тази година е изправен пред небивала мобилизация на опозицията, насърчена от появата на нови лица.

Минск обвинява 32-ма арестувани руснаци, че са членове на руската частна военна компания "Вагнер", близка до Кремъл, и заподозряна, че праща наемници в чужди страни като Украйна, Либия и Централноафриканската република.

В комюнике руската дипломация заяви, че мъжете работят за беларуска компания и са минали през Беларус транзитно на път за крайната си цел - Истанбул. Всеки опит да се представи случилото се като външна намеса във вътрешните работи на Беларус е - меко казано - скандален, се посочва в комюникето.