Най-големият телеком в страната - БТК ("Виваком"), има шести пореден собственик. Регионалната медийна група "Юнайтед груп" (United Group), в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners ("Би Си партнърс"), вече е в надзора на телекома.

Това се вижда от вписването в Търговския регистър, запорите на синдиците на КТБ и антикорупционната комисия са махнати, с което пречки пред влизане на фонда отпаднаха, съобщава "Капитал".  Става въпрос за няколко запора от синдиците на фалиралата КТБ по заем от предишна сделка за телекома. През май те получиха 122 млн. евро, което окончателно отвори и пътя към завършване на сделката.

Очакванията бяха "Виваком" да бъде оценена на 1,2 милиарда евро въз основа на последните сделки в региона за активи в телекомуникационния сектор. Първоначалната информация бе, че  "Юнайтед груп" е предложил 1,1 милиарда евро, но по информация на "Капитал" финално сделката е за 1,3 милиарда.

Това е около 4 пъти повече, отколкото собствениците Спас Русев и и руската банка ВТБ дадоха през 2015 г., когато придобиха активите на "Виваком". 

"Виваком" бе обявена за продажба през юли м.г., след като инвестиционната банка "Лазард" (Lazard) бе натоварена с търсенето на купувач за някогашния български телекомуникационен монополист. В началото на април т. г. сделката беше одобрена и от Европейската комисия.

"Юнайтед груп", собственост на фондовете "Би Си партнърс" (BC Partners) и Кей Кей Ар (KKR), и фондът "Провидънс екуити партнърс" (Providence Equity Partners) подадоха предварителни заявки.

"Юнайтед груп" е най-голямата сръбска кабелна компания и се опитва да консолидира телекомуникационния пазар на Балканите. Наскоро придоби Теле2 (Tele2) в Хърватия за 220 милиона евро. Притежава също така активи в Словения, Босна и Черна гора.

Собствениците - бизнесменът Спас Русев и руската банка ВТБ, започнаха ексклузивни преговори за продажбата на активите на компанията.

Спас Русев остава и в новия надзорен съвет, пише още "Капитал". Освен него там са представители на BC Partners и United Group - Николаос Статопулос е изпълнителен директор на британския фонд, Стилианос Илия е негов управляващ директор, Драган Шолак е основател на United Group, а петият човек в борда е Виктория Боклаг, която пък е CEO на United. Плановете са българският телеком да се превърне в хъб на бизнеса на United Group на Балканите.