През 2016 г Apple реши за пръв път да предложи "бюджетен" модел от дотогава еднообразната си линия от емблематични смартфони. iPhone 5 SE постигна успех не само заради по-ниската си цена (като разликата не бе толкова драстична с флагмана), а и заради по-малкия си размер. Смартфоните стават все по-големи и много производители правят малки модели само с по-слаб хардуер.

SE моделът обаче не бе достатъчно популярен, че да стане част от ежегодната нова линия iPhone-и. Четири години по-късно Apple отново се опитва да представи модел в нова ниша - не бюджетен в голяма част от света, но със сигурност по-евтин от вече сериозно поскъпналите топ-флагмани на компанията. Това е iPhone SE (2020, за яснота, защото Apple иска да мистериозност и не го нарича SE2), който имах възможност да тествам за седмица, благодарение на А1*.

Корпусът на iPhone 8, (част от) хардуера на последния модел

Концепцията за iPhone SE и преди 4 години беше в голяма степен същата - взимаме корпуса и общите физически характеристики на по-стар модел и слагаме вътре последния хардуер и софтуер.

На външен вид iPhone SE е практически идентичен с базовия 4,7-инчов iPhone 8, същия размер, същите скромни 148 грама, същото голямо "чело" и основа над и под дисплея.

Това може да са два iPhone 8 или два iPhone SE - няма как да се определи разликата по предния панел. И калъфчетата на стария модел пасват.

Разликата в хардуера също не е толкова голяма - дисплеят е LCD, същата резолюция (1334х750 пиксела), камерите - същите 12 и 7 мегапиксела, батерията - със същите 1821 милиамперчаса. 

Ъпгрейд е налице на две важни места - оперативната памет вече е 3GB (от 2), а процесорът е новият A13 Bionic, което е и най-съществената промяна.

През 2020 г. софтуерът е по-важен

Преди IPhone (първият, през 2009 г.), най-съществено беше как изглежда смартфонът отвън - какви бутони има, какъв дисплей. След това се превърна в стандарт смартфонът да е паралелепипед с екран, заемащ колкото е възможно от едната му страна, и с колкото е възможно повече камери и от двете. 

През 2020 г. обаче софтуерът играе все по-голяма роля. Няма състезание от 10 ограничени оперативни системи, вместо това съществуват две много добре развити и (вече) много подобни - Android и iOS, които често определят какъв смартфон си взима човек.

Apple винаги разчита на факта, че сама разработва хардуера и софтуера на iPhone. По тази причина и те са оптимизирани един за друг и Iphone SE може да ползва 3GB оперативна памет със същата ефективност, с която едно LG или Samsung ползва 4. Това позволява и същият хардуерен сензор на камерата да прави по-добри снимки 3 години по-късно (когато излезе iPhone 8).

Това е първата снимка, която направих с iPhone SE - буквално включване на камерата, насочване към колегата Илия Вълков на срещуположното бюр и щрак. Както се вижда, смартфонът прави изключително качествени и лесни снимки, нещо важно за масовия потребител. И добро замъгляване на фона само със софтуер - защото няма две камери, които да създадат този ефект.

Всичко това е подкрепено от новия A13 Bionic, процесорът, "мозъкът" на телефона, който е не само оптимизиран за инсталираната последна версия на iOS (13), но е и сред най-мощните процесори на пазара въобще. Това означава, че в иначе по-евтиния iPhone SE има същата изчислителна мощ, която е налице и в най-скъпите Samsung S20, Huawei P40, iPhone 11 Pro Max и други.

Поради тази причина и всяко действие на iPhone SE е идентично като бързина и гладкост с това във всеки топ-смартфон. Няма бавене, няма зареждане по половин минута,  приложенията работят безупречно.

Добри цветове, добър детайл, хубав сукулент.

В добавка, всички други "дреболии" са на ниво - звукът от спийкърите и от слушалката е на високо ниво, както очакваме от Apple, налице е безжично зареждане и бързо зареждане до 18W, прекрасни хаптични реакции при кликане, натискане и прочие.

iPhone SE не се справя добре със снимки на тъмно, но с лека редакция прави напълно приемливи кадри при облачно време. Тази снимка е редактирана леко с Adobe Lightroom (което всички трябва да правят за наистина добри снимки).

Софтуер позволява и иначе ползващия по-стара LCD технология (вместо общоприетия вече OLED) дисплей да бъде по-ефективен. За да компенсира факта, че има по-нисък контраст - умната True Tone система, която променява цветовете според светлината около смартфона.

iOS срещу Android вече не е същата битка

Никога не съм ползвал ежедневно iPhone, макар да имам опит с няколко модела и по работни, и по семейни причини. Преминаването за седмица се оказа изключително лесно.

Разликите между двете операционни системи и двете екосистеми често се преувеличават, защото "битката" е интересна. Истината обаче, е че в последните няколко години iPhone-ите и Android-ите си приличат все повече.

А огромна част от ползването на смартфона е през приложения…. И на практика всяко приложение, което съществува за Android, има своя версия или еквивалент и за iPhone. 

Разбира се, някои хора обичат да бърникат и да променят много неща в смартфона си. Други пък искат да инсталират външни приложения, които не са в популярните магазини за апликации. Това е едно от вече малкото неща, които ме спира да премина на iPhone. Но за 99% от потребителите това няма абсолютно никакво значение. 

Все още има неща, които едната операционна система прави по-добре от другата, но не са много и са предимно дреболии.

Недостатъците - малко, но ключови

iPhone SE е добър смартфон. Дори и при цената си в България си струва парите. Обективно получаваме в един компактен и удобен смартфон, с добър екран (макар и не страхотен), добра камера (макар и не страхотна), и страхотен процесор

Но има и недостатъци. Макар единствената камера на задната страна да е много добра, тя все пак е единствена, и ако обичате широкоъгълна фотография или се нуждаете от физически зуум, това не е смартфонът за вас. Усеща се и липсата на нощен режим.

iPhone SE може да прави страхотни снимки на закуската и обяда за Instagram, но ако човек снима повече, може да се наложи зареждане преди вечеря. А като се има предвид, че можем да снимаме и 4K 60FPS видео, батерията страда още повече.

Голямото "чело" и основа на предния панел са повече естетически, отколкото практичен недостатък, но е факт, че това е на външен вид смартфон от преди 3-4 години.

Ключовият недостатък е батерията - поради малкия размер на смартфона, тя е миниатюрна, особено в сравнение с гигантите с по 3500-4000 милиамперчасови батерии. И това се усеща, ако ползвате телефона си повече - активното време на включен екран е между 5 и 6 часа. На няколко пъти по време на тестването ми се наложи да зареждам през деня. Но в дни с по-малко употреба спокойно изкара целия ден навън. Не е смартфон, с който бих отишъл на протест, например, без външна батерия.

Предимството на малкия размер се губи малко и от малкия екран - когато си свикнал на 6 инча и повече диагонал, 4,7 инча или 3,3 см. се усещат в някои ситуации - когато се играят игри, например (които иначе вървят прекрасно с помощта на процесора A13 Bionic).

Една стъпка напред

Apple дефинира смартфон пазара преди 11 години… и бързо изпусна първото място. 3-4 години по-късно Samsung, Huawei и много други компании предложиха валидни алтернативи на тяхното иновативно устройство. Това беше добре за всички ни - здравословната конкуренция доведе до изключително бърз прогрес.

Днес хората имат голям избор, а големите компании - солидна база лоялни клиенти. Apple все повече може да положи реални усилия да "открадне" потребители от "врага". Новият iPhone SE е устройството, което е способно да направи това, и тази философия - да се ползват по-стара основа с най-новите части - е добра формула за по-евтин, но солиден смартфон. И правилна стъпка напред в портфолиото на Apple, стъпка, която ще доведе до по-добри iPhone-и и Android-и в бъдеще.


 

*iPhone SE (2020) 128GB бе предоставен от A1 за това ревю. Те нямат никакъв редакционен контрол върху ревюто и го четат за пръв път заедно с вас. iPhone SE се предлага от тях за 489,98 лв. с план или на изплащане - и разумно добавена външна батерия с 5000 mAh капацитет.