За трети път съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов "щурмува" парк "Росенец" - но този път, за да провери премахната ли е оградата на пътя, който води до брега до лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Ограда имаше, като още преди две седмици от общинският съвет в Бургас, гласувайки връщането на пътя на общината, обявиха, че тя ще остане там, тъй като формално летният сарай се води строителна площадка. Нищо че се обитава от пет години.

Изненадващо на място Иванов установи, че оградата е премахната и заподозря, че това е станало за целите на посещението - което Иванов обяви във фейсбук малко преди това. Той заплаши кмета на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов, че ако оградата отново се появи, от ДБ ще организират нова акция по масово плажуване на плажа.

Сагата с въпросния общински път, който води до сарая, формално стопанисван от близката до ДПС фирма "Хермес солар", се точи от години, като доскоро там имаше поставена бариера и всеки случаен гражданин, който искаше да премине, биваше спиран. Бариерата бе премахната с акцията на Иванов, който с гумена лодка се добра до ивицата преди месец и бе грубо изгонен от охраната на Доган от НСО и последвалите събития. 

Междувременно обаче се оказа се, чеоще през април общинският съвет в Бургас гласува деактуване на пътя и той минава в частни ръце - тези на "Хермес солар". Това става след внесена извънредно докладна от Димитър Николов, а формалният мотив е усвояване на европейски средства за канализация и обособяване на санитарно-охранителна зона около графинерията на "Лукойл". На критиките за достъпа до ивицата - държавна собственост, Николов винаги е отговарял с това, че въпросният общински път изобщо не стига до плажа, а опира до сарая.

Това е и така, и не е така. И го показа геодезическо заснемане на място, организирано от общинския съветник Константин Бачийски. Стана ясно, че пътят е достроен така, че да стига до брега, което бе определено от общинската администрация като самоуправство.

В крайна сметка след обществен натиск местните парламентаристи от ГЕРБ отстъпиха от първоначалното решение за деактуване на пътя и той бе върнат на общината. Но пък понеже имотът на Доган продължава да няма акт 16, водейки се опасен за минувачите строителен обект, обявиха, че оградата остава.

Видимо днес оградата бе набързо преместена, така че да може да се минава. И Иванов, и сподвижниците му успяха да слязат на плажа, щурмуван преди месец от него с гумена лодка.

На място имаше много медии, сред които и телевизията на съпредседателя на малката управляваща коалиция "Обединени патриоти" - Валери Симеонов - СКАТ. И тук Иванов се възползва, за да попита Симеонов (задочно, чрез тв екипа) кога ще бъде премахнато пристанището към сарая, каквато заявка даде Симеонов. На което срещна въпрос от репортерката: а вие защо не отидете и при местността Буджака, където също има проблем с достъпа до държавния плаж.

Последната спирка бе нефтобазата на "Лукойл", като Иванов отдавна сезира институциите за неадекватно деклариране на продукцията и съответно събирането на налози и осъди НАП да му предостави ревизонните актове за базата. След "масовото плажуване" Иванов обяви, че е получил лично обещание от премиера Бойко Борисов, че ще му бъде предоставена цялата искана информация. "Минаха седмици и няма никакви действия", посочи днес лидерът на "Да, България".

Очаквайте подробности.