Бюджетът на "Левски" е намален драстично и клубът трябва да харчи в бъдеще по 500-600 хиляди лева на месец, обяви изпълнителният директор и председател на управителния съвет Павел Колев на пресконференция.

Част от новия УС на клуба застана пред медиите ден след като имаше заседание заедно с надзорния съвет, на което е начертана стратегия за спасението на клуба и са обсъдени текущи казуси.

Павел Колев

Във въпросните малко над милион лева попада и месечната вноска към НАП, която възлиза на близо 150 000 лв., но на "Герена" се надяват да я предоговорят на среща по-късно този месец, като представят и нови парични потоци. 

Натрупаните наскоро дългове на "Левски" са малко над 4 милиона лева. От тях 2,6 млн. са към футболисти, други са към държавата, включително 100 000 лв. ДДС за юли заради оборота на фен магазина, за данъци и осигуровки, има задължение към български клуб...

"Вече сме далеч от тези параметри от началото на годината, които бяха с около 1,5 млн. лева на месец. Към август са към 800 000 лева на месец", обясни Павел Колев.

Той доразясни и станалата прословута тема откъде се появиха парите, с които "Левски" плати заплати на футболисти. Още вчера клубът официално оповести, че става въпрос за заем в размер на 200 000 лева от малка фирма, който ще бъде върнат, а инцидентният благодетел не иска да са афишира.

“Има малък заем към малка фирма. Вчера обявихме сумата, за да разсеем спекулациите по произхода на средствата. Фирмата постави като условие, ако е възможно, да не се центрофугира името й в публичното пространство, каза директорът. - Всяка стотинка, която постъпва в "Левски", ще бъде прозрачно похарчена. Дължим отчет на цялата левскарска общност къде са отишли средствата. Има обаче едно важно нещо при разговори с потенциални партньори на клуба. Никой рекламодател или спонсор не би желал да бъдат оповестявани договорите с конкретни параматри. Това би могло да отблъсне много рекламодатели да се асоциират с "Левски”.

"Тези пари са похарчени изцяло за заплати на футболисти. Тези, които са в съблекалнята. Това нещо бе направено да се създаде спокойствие. Наско Сираков анонсира, че до края на юли ще започнат някакви плащания. Тези средства ще бъдат върнати. Водим разговори с компании и за продажба на футболисти. Не сме се ангажирали с политика на дългосрочни заеми."

Той поясни, че лихвата е минималната по закон - 4 процента. Добави, че не вижда проблем заемът да бъде върнат до две-три седмици.

Константин Баждеков

Константин Баждеков също взе думата - дългогодишният финансов директор се завърна, за да помогне в тежкия момент. Той поясни, че "Левски" в момента не може да мечтае за параметрите по времето на Васил Божков и че именно заради това разходната част сега е много тежка, а по приходната има много какво да се желае.

“Аз се ангажирах с клуба предимно от сантиментални причини, на свой ред обяви Ивайло Цветков-Нойзи. - Ще използвам своите контакти за търсене на спонсори и реклама. В дейността на комуникациите също ще помогна в сътрудничество с Иво Йовчев (пресаташето, бел. ред.) и Павел Колев. Дал съм си срок - около половин година, в който да се покажат някакви резултати. Ако не съм успял, бих отстъпил мястото си на някого. Мога да давам акъл в каква тактика да играем, но в частни разговори и само на фенски принцип. Говорил съм вече с 4-5 фирми, но все още няма нищо конкретно и не мога да коментирам.”

Ивайло Цветков

Представителят на феновете в УС - Илия Христов, шеф на сдружението "Сини сърца", определи задачата си в управата като най-тежката.

"На мен ми се падна най-трудната задача - комуникацията между клуба и феновете. И намирането на по-конструктивен начин на съвместна дейност. Ще съставим консултативен съвет, в който привържениците да имат свои представители. По този начин ще се пресекат всякакви спекулации. И няма да има разделение между различните организации. Другата ми задача е работата с школата, по-скоро във възпитанието на децата в това да обичат клуба. Всеки би могъл да отдели сума и да стане член на "Левски". През годините се е загубила връзката между клуб и привърженици. Поне това е моето мнение. Това трябва да бъде коригирано", рече Христов.

Илия Христов