БСП внася искане за извънредно заседание на парламента в понеделник. Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Според чл. 78, т. 2 на Конституцията заседание на парламента се свиква от председателя по инициатива на една пета от народните представители или 48 депутати. Нинова обясни, че подписите вече са събрани. Според чл. 46, ал. 2 от правилника на парламента в случаите по чл. 78, т. 2 от Конституцията председателят е длъжен да насрочи заседание не по-късно от 7 дни след постъпване на искането, независимо от това дали Народното събрание е във ваканция или не.

От БСП искат дневният ред да бъде от две точки - актуализацията на бюджета във връзка с икономическите мерки срещу кризата, предизвиканана от коронавируса, и изслушване на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Христо Терзийски за насилието над журналисти и протестиращи по време на националната конференция на ГЕРБ вчера.

"За последните 10 години много пъти сме били свидетели на посегателства срещу свободата на словото, натиск, сплашване и побой над журналисти. Вчера се минаха всякакви граници. На официално мероприятие на управляващата партия се стигна до това да не може да се осигури сигурност на хората и върху тях да се нанася груб побой. Има очевидни данни, че биячите са свързани или се познават с представители на ГЕРБ. И двата случая - харченето на пари извън парламента и насилието над журналисти и протестиращи, са емблема на управлениeто на ГЕРБ и Борисов за последните години. Многократно се погазват парламентаризмът и премиерът еднолично е разпределял средствата на всички български граждани или за оцеляване, или за партийни нужди", коментира Нинова.

Според нея цензурата и бухалката за всеки инакомислещ не за пръв път се пускат в действие пак с тази цел - охрана на едноличната власт.

"Това са две характеристики на управлението в последните години, на което е време да се сложи край и да се започне с промяната в България", каза още Нинова.

От нейните думи стана ясно, че тя подкрепя протестите, но не подкрепя нарушаването на обществения ред. Формално блокадите в центъра на София са именно такова нарушаване.

"Не подкрепяме нарушаването на обществения ред. Подкрепяме протестите, те са справедливи, радваме се, че хората се освободиха от страховете си, от апатията и излязоха свободно да протестират, но нарушение на обществения ред, разбира се, не подкрепяме", каза Корнелия Нинова.