Пълно отрицание ГЕРБ да има нещо общо с "яките момчета", които вчера биеха и протестиращи, и журналисти демонстрира пиарът на партията, едно от действащите лица около конфликтите вчера - Никола Николов.

По думите му това са провокатори, пратени там с цел да окървавят така конференцията на управляващата партия, че да не се говори за казаното от лидера ѝ Бойко Борисов.

Понеже от ГЕРБ провеждали "собствено разследване", установили, че макар и да бяха вчера с маски, същите лица участвали и в антиправителствнеите демонстрации пред Министерския съвет. Отделно - партията подготвяла две жалби, които ще внесе, по думите на Николов, утре в полицията - една колективна и една от името на пиарката на земеделското министерство Ася Таскова, която вчера се оплака пред камери, че е била бита от същите хора, които посегнаха и на протестиращи срешу правителството, и на журналисти.

Кадри от въпросните посегателства имало, но от ГЕРБ сега ги били преглеждали, защото били много и нямало да ги разпространят публично на този етап.

Всичко това Николов заяви в централата на партията в интервю за бТВ, излъчвано на живо във фейсбук страницата на ГЕРБ. Снима Севделина Арнаудова, която вчера обяви, че напуска поста си като шефка на пресцентъра на правителството, за да остане в редиците на ГЕРБ и да помага за предстоящите парламентарни избори. От време на време Арнаудова се намесваше в разговора, за да допълни колегата си или да изкаже някоя лична позиция.

Защо от ГЕРБ не са подали сигнала още вчера, както направи журналистът Полина Паунова, на която същите "яки момчета" посегнаха вчера, като това бе заснето? - Отговорът на Николов бе: защото след края на мероприятието били заети с освобождаването на терена и изпращането на гостите на конференцията.

Както се вижда на снимките и кадрите от събитията вчера, Николов лично предава в ръцете на яките момчета младежа, който скандидаше около сцената докато Борисов държеше реч. Този младеж бе бит от същите тези момчета. Ето какво разказа пиарът на ГЕРБ за случилото се, според него, но поантата е тази - не знаел в чии ръце предава протестиращият, мислел че е на охраната.

Николов бил пред сцената и се занимавал с организацията на медийното излъчване, когато младежът (Нестор Арсенов) започнал да скандира. След като в продължение на около 30 секунди никой не се намесил, Николов му направил забележка. Даже не еднократно. "Хванах го под ръката. Човекът се се дърпаше, очакваше очевидно да го изведем. Нашата цел беше да го изведем извън периметъра на нашето събитие", заяви Николов. И следва:

"Когато отивам натам и водя човека, един човек дойде насам и аз го пускам и се връщам.

Защо го водя там? Защото по предварителната уговорка там трябваше да има охранители на "Боду" СОД". 

Този момент от разказа на Николов е любопитен заради това, защото от охранителната фирма твърдят, че техните охранители трябва да са били с жълти жилетки. И в действителност такива в периметъра имаше. Но пък те не се намесиха по никакъв начин не само в този побой, но и в още един, който се случи на същото място и по същото време.

Отделно, човекът на когото Николов предаде скандиращият младеж, е а) с бадж "ГЕРБ" и б) в компанията на "момчето в черно", което по-рано нападна Паунова, а после участва и в боя около сцената.

"Мога да се закълна, че не го познавам. Това нещо се случва за някакви секунди", заяви Николов.

Как може да имат лепенка "ГЕРБ" яките момчета ли? Ето така:

Сутринта имаше млади здрави момчета, една група от около 30 човека тръгва и пресича бариерата. Съборили са масата и палатката на ГЕРБ. Там са били баджовете. "Допускам че са взели баджовете" - даде своето обяснение Николов.

Факт, сутринта наистина имаше малолетни, представящи се за фенове на Борисов, които обаче така и не бяха възпрени да влязат на събитието.

"Нали не си представяте, че си плащаме да бият журналисти и наши хора!", обобщи Николов.

И посочи в заключение:

"Не допускам грешки в организацията на събитието. Целта беше събитието да бъде провокирано, да има агресия, да има бой, да има кръв, за да може да не се говори за речта на г-н Борисов.

Целта на цялото активно мероприятие беше да стане бой, конференция да няма, а да има бити хора, окървавени глави."

Самият факт, че насред близо 30 дни антиправителствни протести от ГЕРБ решават да свикат такова мащабно мероприятие в София, Николов отрече да е провокация. "Но какво очаквате - най-голямата партия (...), да се затворим, да си мълчи, да избягаме, да се скрием. Провокаторите целят на всяка цена навсякъде да компрометират ГЕРБ".