COVID-19 отмени много резервации за почивка, а и в момента променя в крачка много планове. Справя ли се светът (и България) с пандемията - експертите казват "не", но оттук насетне от нашата лична отговорност зависи да спазваме т. нар. три "Д" - дисциплина, дезинфекция, дистанция. Къде, ако не в хотел, може да почивате дори и през есента, без да се налага да се съобразявате с всички правила, които налага физическата изолация? Клуб Z продължава със своята поредица "Ваканция на социална дистанция", в която ви представяме идеи за безопасна почивка.

Троян е едно магнетичните места на България. По-точно - Троянският Балкан. Пътуването до този край винаги носи емоция - той притежава всичко, от което се нуждае човек - очарователната природа на Стара планина, история, култура, забележителности и, разбира се, механите и троянската сливова.

Едно от очарованията на този приказен район са хората. Те са горди балканджии. Но не прекалено горди, че да не те посрещнат и да не ти обърнат внимание, да не те упътят. Неслучайно в този край селският туризъм с къщите за гости и семейните хотели е доста добре развит, а покрай тях още много други забавления.

"Момчета, елате, имам ракия."

Това не е фикция, а реплика от реалния живот. Случи се преди години, когато с приятели кръстосвах едно от красивите села край Троян. Човекът просто ни видя от двора на къщата си и ни покани, не се познавахме.

[[nid:103399]]

Освен гостоприемни и широко скроени местните са инициативни, добри търговци и занаятчии, номади... На последното ще се спрем с конкретен пример по-долу. Въобще възрожденският дух се усеща по тези места както със старините, така и по нов начин, тъй като Троян е жив, когато отидеш там, виждаш млади и усмихнати хора, които са решили да останат.

Троянският манастир.

Както гласи реплика на знаков герой, изигран от Ицко Финци в култов български филм: "Хубав край, хубави хора."

Троянският Балкан е необятен от гледна точка на туризма и за него ще ни е нужна цяла поредица, но ето ви сега седем места (и събития), които е добре да посетите. Някои може и да ви изненадат.

Градът

Троян е още едно добро попадение в нашата туристическа рубрика за физически дистанцирана почивка. Известно е, че той е доста дълъг предвид площта и населението си (около 20 000 души). Хотелите и къщите за гости не са струпани на едно място. Това се отнася и за почти всички села наоколо - заради географското положение. Тези населени места минават покрай реките и са сгушени под Балкана. Те не могат да растат на ширина, а най-вече на дължина.

Има много къщи за гости, които можете да наемете изцяло, ако сте компания, а все още има и такива, в които стопаните живеят и предлагат домашни гозби.

Троян е много спокоен град с хубав централен площад, из който можете да прекарате време, особено ако търсите тишина или поне глъчка, различна от тази в големите градове. Красиво е на централния мост над река Осъм.

Графит близо до площада и общината в Троян.

Ако търсите механи обаче, по-добре излезте от града и отидете в съседните села - Орешак, Бели Осъм и т.н. В тази материал няма да бягаме от спиртната напитка, която е сред притегателните сили на района. Всяка есен около Деня на независимостта на 22 септември в Троян и Орешак се организира Фестивал на сливата. Обявен е и за настоящата година - 18-20 септември.

Ако не сте били досега на този празник, много сте изтървали. Както на площада в града, така и в Музея на занаятите в с. Орешак върви програма с изпълнители, има парад, конкурси за домашна ракия и лакомства, уроци по упражняване на занаяти, пъстри сергии и т.н., и т.н. Както всичко тук фестивалът си има атмосфера. Веднъж ако го посетиш, ще ти се иска да идваш всяка година.

Троян, Фестивалът на сливата... и сливовата ракия.

Баба Стана, с. Орешак

Заговорихме за Орешак и ви отвеждаме тук - това е махала встрани от селото (и от е много дълго, започва малко след табелата на Троян в тази посока и свършва с Троянския манастир).

Ако наистина търсите уединение и зареждане - това е вашето място. То е встрани от основния път в Орешак, изкачвате се нагоре и попадате в картина с възрожденски къщи и дивотия. Има къде да останете там или дори само да отидете да хапнете. Има също така параклис и реставрирано училище.

Историята разказва, че троянската вдовица Стана избягала от турците в тогава пустия район с огромната си челяд - 12 деца. От нейното семейство възниква махалата.

"Бели Осъм", ресторант "Хитър Петър"

Бели Осъм е сред най-големите села в България. То почти граничи с града и се вие дълго по три ръкава. По единия можете да стигнете до Рибарица и Тетевен, другият води към Троянския проход и Беклемето (през село Балканец), а третият стига до с. Чифлик, прочуто с минералната си вода и места за настаняване, предлагащи СПА.

Част от комплекса "Хитър Петър".

Ако ще отсядате в района, Бели Осъм е добър избор. Селото предлага туристически маршрути и е добра изходна точка за забележителностите.

А една от тях е просто задължителна, когато сте наоколо - комплексът "Хитър Петър", на границата между Бели Осъм и Чифлик. Знаете това място - фамозната гостилница е кацнала на единия бряг на река Бели Осъм, а по мостче минавате от другата страна, където е рисунката на приказния герой. Има маси, разположени покрай самата река, така чувството е много необикновено.

Отгоре - къща за гости, а комплексът разполага и със собствено стопанство, с продуктите от което се правят гозбите. Наистина уникалко място, работещо целогодишно.

Беклемето и Троянският проход

Троян - Кърнаре (40 км) е проходът с най-висока надморска височина в България - 1525 м. Известен е и като Беклемето заради името на местността, разположена малко по-ниско от страната на Троян. През зимата можете да заведете децата си там на ски. Има места за езда, а ако търсите силни усещания, районът привлича за катерене с кросови мотоциклети и атевета.

Някога Троян беше голям колоездачен център, а от години е притегателен за моторни ентусиасти по баирите.

Гледка от Беклемето.

Но и без всичко това си струва да погледнете от Арката на свободата, изградена най-високо над прохода, и да видите немалка част от България - стига да имате късмет с ясно време. Можете да стигнете до паметника с кола, но по-добре я оставете на паркинга и отидете на собствен ход. Вятърът в лицето е гарантиран, както и зашеметяващата гледка.

Беклемето предлага хижи, еко пътеки и преходи до интересни места. Ако пътувате с кола - шофирането не е тежко и в двете посоки. Струва си - очите ви ще се напълнят с осанката на Балкана.

Гумощник

Променяме посоката и тръгваме към Априлци. Но преди това имаме друга работа - следва една от най-интересните и вълнуващи точки от нашето пътуване. Село Гумощник и тайните, които то крие. То е в планината. Катериш ли, катериш нагоре, а къщите - за кой ли път в този край, не свършват. Някога в това село са живели над 1500 души в шест махали. Сега има хора само в две, а мястото е неописуемо с красотата си.

Панорама от Гумощник.

В един момент се стига до път, от който се открива панорама към най-високите върхове на Стара планина - Ботев, Триглав, Марагидик...

Целта е да достигнем до една от най-високите точки, където в идиличен двор се намират навършилото през миналата година 190 лета килийно училище и черквата "Свети Николай Летни". Има и още нещо там - паметник на загиналите осмина жители на Гумощник на "Титаник".

Стаята за преподаване в килийното училище.

Училището е реставрирано и дава доста добра представа как са се учили някога. Началото е поставено през 1829 г. Школото е затворено през 1942 г. Ремонтирани са две стаи, а в сградата има и музей с носии, вещи, снимки от миналото на селото и други реликви, както и интересни документи.

Черквата "Св. Николай Летни" е с десет години по-късно построена от килийното училище. Местните са я вдигали, като са носили материали от реката и откъде ли не, а това е голямо разстояние - жените са мъкнели пясък в полите си. 

"Свети Николай Летни" и паметникът на загиналите в Първата световна война местни.

Вътре има няколко забележителни неща. Иконостасът е дело на баща и син майстори от близкото Ново село, сега част от Априлци. Той е сред уникалните в България, пресъздава сцени от Библията, но има и изображения, показващи настроенията срещу Османската империя.

В центъра на черквата - на пода, ще видите бял мраморен камък с двуглав орел. "Свети Николай Летни" е паметник на културата, но има нужда от ремонт и грижа. Това място не е в книжката с печатите, а би трябвало, обаче това не отнема от ценността и потенциала му, който не е добре използван. Но това се отнася и за много други места в България.

В двора има паметник на загиналите от селото в Първата световна война. И един много интересен - на умрелите на "Титаник" осмина гурбетчии от Гумощник. Изредени са имената им.

Тук ви връщам на началото на текста с номадството на троянчани. От 38-те българи на най-големия кораб по онова време - всичките удавили се, голяма част са били от този край. Имало е емисари от Америка, които са ги подмамвали да тръгнат за Новия свят и за този факт са налични документи в музея на килийното училище. И немалко хора са имали смелостта да тръгнат първо за Западна Европа и след това за САЩ - с купен билет от припечелените пари някъде из Стария континент.

Паметникът на удавилите се на "Титаник" жители на Гумощник.

Паметникът е направен години след една от големите катастрофи на XX век. А в района жените са пеели песен за "пустата Америка", която им е взела мъжете. В целия регион има свидетелства за хора, стигнали до Съединените щати, направили пари и после завърнали се, за да живеят по-добре и да правят бизнес в родния си край.

Обиколката из Гумощник завършва с разположена близо до килийното училище възстановена кирпичена къща, в която с най-малките подробности е пресъздаден животът отпреди сто години. И оттам гледката е такава, че не ти се иска да си тръгнеш.

Кирпичената къща в Гумощник отвътре.

Скандалото

Но все пак се спускаме надолу и продължаваме към Априлци със спирка в село с екзотично име - Скандалото. Това е едно местата в района, в които, ако ви спуснат и вържат очите, нищо чудно за миг да помислите, че с машина на времето сте се върнали в едни други времена.

Почти всички къщи са реставрирани във възрожденски стил с бяла вар, чардаци, дървени порти, каменни зидове и т.н. Тук има няколко къщи за гости и цял комплекс. Местната черква "Свети Архангел Михаил" също има двуглав орел и интересна история как е строена.

Скандалото през зимата.

Скандалото е подходящо за отсядане, ако искате усамотение извън доста по-населения откъм местни и туристи Априлци. Мястото предлага и екзотика, която все по-рядко се използва (заради СПА комплексите) - вирове в реката, която се вие край пътя и минава през селото. Дори има място, на което с бяла боя пише "Плаж" и "Добре дошли". Не става за скачане, но става за плаж в летните жеги.

Скандалото е наистина много автентично село.

Априлци

И завършваме по градски. Местните ще ви поправят - не е село, Априлци е град, при това курортен, съставен от четири села - Ново село, Зла река, Видима и Острец. Последното е разположено най-високо, а от семейните хотели там можете да "докоснете" вече познатите старопланински върхове.

И за Априлци може да се направят няколко пътеписа. И ако в Троян и Орешак посрещаме есента с Фестивала на сливата (винаги трябва да се добавя: ...и сливовата ракия), то в Априлци посред зима или в ранната пролет се прави Празник на сланината и греяната ракия. Датата му варира, тъй като се организира седмица преди Месните заговезни - трябва да проследите това от предната година и да си резервирате място за отсядане.

Ако оставите за последния момент, може да не намерите място в голямата леглова база на курорта, но винаги имате под ръка Скандалото.

Априлци. Празникът на сланината и греяната ракия изглежда точно така...

Празникът на сланината се провежда в доста "натурален" вид - там се подгответе за чакане на опашки, за танци, а ако е студено, не берете грижа, греяна ракия и сланина на шишчета има в изобилие. Хората винаги се подготвят много добре.

Недалеч от центъра на Ново село, където върви въпросното събитие, е манастирът "Света Троица". Бил е семеен и девически манастир, център на просъществувалата девет дни Новоселска република. Опожарен е след Априлското въстание, а монахините и свещеникът Георги Христов - убити. Костите им се пазят в манастира, който е възстановен след Освобождението.

Да си дойдем на думата - Априлци се простира на цели 22 км. Много подходящ е за семейни почивки. И за преходи из Балкана - чудесна изходна точка е. Или финална, ако сте тръгнали от другата страна - Карлово, Калофер...

На тръгване от Троянския Балкан е ясно - скоро ще се върнем пак. Всеки сезон. Дали за празник, за уикенд или за делник - все тая. Пак ще отидем на същите места, но ще открием и нови. Нови места и истински хора.