След повече от 100 дни от последния регистриран случай на болни от коронавирус, в най-големият град в Нова Зеландия - Окланд - заразата се завърна.

4 са новите случаи на заразени с COVID-19, съобщи на брифинг министър-председателката на островната държава Джасинда Ардърн. 

Четиримата болни са от едно и също семейство, а как са се разболели не се знае, тъй като не са пътували извън страната. Най-възрастният е 50-годишен мъж, който има сиптоми от 5 дни.

Ардърн обяви, че от сряда в Окланд ще се приложат рестриктивни мерки за овладяване на положението и откриването на първоизточника на заразата. От утре затварят всички училища и детски градини, ресторант, кафенета, барове. Доставките на храна по домовете са позволени. Пътуването към Окланд от друг град е позволено само за хората с адресна регистрация в града. Ардърн призова работодателите да пратят хората си вкъщи, ако е възможно. Всякакви събирания на публични места са забранени, с изключение на сватби и погребения, но те са ограничени до 10 души.

Извън Окланд също се взимат мерки - отново се призовава за спазване на социална дистанция, а събиранията на над 100 душиса забранени.

След повече от 3 месеца без нито един болен, в държавата ежедневието се е върнало към нормалното, като изключим стриктния граничен контрол. В момента в страната има едва 22 активно болни от вируса, а общо бяха заразени 1570 души. Жертвите досега също са само 22.