Британската икономика отбеляза най-тежкия си икономически спад в историята и през периода от април до юни на тази година се е свила с цели 20,4%. Данните бяха обявени днес от статистическата служба на Кралството и отразяват изключително строгите ограничителни мерки, които бяха наложени, макар и късно, в цялата страна, пише Ройтерс. 

На практика спадът означава и че шестата най-силна световна икономика официално е в рецесия, тъй като това е второ поредно тримесечие на сериозно свиване. 

Властите в Лондон твърдят, че през юни са се забелязали първите признаци на възстановяване, заради нарасването на брутния вътрешен продукт с малко над 8% спрямо май, което дори леко надвишава очакванията. 

Въпреки това числата са категорични - Великобритания е най-пострадалата икономически страна в Европа от коронавируса. Стотици хиляди са загубили работата си, а мерките на правителството не успяват да запазят заетостта. 

Според някои експерти причината за тежкия удар може да се крие в късното блокиране на страната и последвалото по-дълго оставане в стопански застой.