В своята самостоятелна "Лятна изложба" Иван Смолянов показва живописни творби, рисувани през последната година със сюжети, почерпани от плажа, улицата и човешкото влечение към удоволствие. Със своите картини Иван Смолянов споделя приятното усещане от наблюдението на непринудени ситуации, като ги облича в свежи пастелни багри.

Лятото просто се живее и след това си спомняме за него през съзерцателните и разумни месеци. Тогава сетивата са наситени от всякакви миризми, цветове и гледки, от които единствено остава (ако е създаден) някакъв образ, като снимка например или картина, бегло запечатал тези моменти. Измежду летните сцени на блажено бездействие и леко подивели опечени от слънцето хора лъсват и заголени бедра, и извивките на тела...

Иван Смолянов е направил усилието да възстанови на платното някои от тези образи, за които не е сигурно дали са спомен или фантазия, но има ли значение произходът на един копнеж?

Определени картини имат храктера на свидетелство: например целенасочено наблюдавани чифт бедра, леко открехнати свити в два успоредни "Л" - дамски крака, и съвсем невъзмутими нудистки в серия лежащи пози, докато други фигури са сглобени от триъгълници и окръжности, които могат да се слеят в плана на квартал, гледан от висока сграда. 

Иван Смолянов формира своя стил в стремежа си да достигне до обобщение, което казва всичко в едно изречение. В него има простотата на изчистената композиция и нещо леко и оптимистично в погледа, на което злободневието на битието отстъпва.

Кога и къде?

Дълго откриване: 14 август, петък, 17:00 – 20:00 ч.

Галерия "Аросита", 
ул. "Врабча" 12

Изложбата ще продължи до 28 август 2020 г.