Ако решите да правите ремонт на жилището си, ще можете да ползвате данъчна остъпка, която да достигне до 200 лв. Това предвижда законопроект, пуснат за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Основната идея е изсветляване на сектора на ремонтните услуги, в който масово не се декларират доходи. За целта всеки, който иска отстъпката, ще трябва да изисква фактури и касови бележки от ремонтиращите. Те от своя страна така ще са принудени да декларират доходи. 

Какво се предлага? 

Накратко - всяко лице, което реши да прави ремонт в своето жилище (само и единствено жилище, което освен това трябва да бъде собствено, а не под наем), ще може да намали своята данъчна основа с до 2000 лв. Тоест да намали сумата на декларираните си доходи. Имайки предвид, че в България данък общ доход е 10%, а това означава, че данъчният бонус може да достигне до 200 лв. 

Условията са няколко, но най-важното и най-трудно изпълнимото е да се представят пред данъчните документи, които доказват ремонта - касови бележки, фактури, платежни нареждания и други. Вероятно се очаква така потребителите да започнат да ги изискват документите от компаниите, които извършват ремонтите, а те пък да декларират доходите от тях. 

Освен това условие е ремонтът да е извършен от българска фирма, която да не е свързана със собственика на дома. 

Ако идеята бъде приета, то трябва да влезе в сила от началото на следващата година. Все пак от предложението на МФ е видно, че бонусът може да се ползва и за ремонти, направени през тази година.