Няма и 5-минутно изявление на вътрешния министър Христо Терзийски в Народното събрание на 3 пъти предизвика аплодисментите на управляващите. Това стана, когато той съобщи, че в 3 часа нощес са разчистили блокадата на Орлов мост, когато благодари на полицаите (?!), че са предотвратили кръвопролитие. Имаше и едно генерално ръкопляскане - накрая на извялението му.

Това стана въпреки възраженията на опозицията - че не може да му се задават въпроси както от депутати, така и от журналистите, които вече са отделни в "кошара". След монолога Терзийски беше изведен.

Иначе, както се очакваше, той повтори статистиката, изнасяна от СДВР на по няколко брифинга всеки ден - че вчера е имало 2 заявени мероприятия, едното от които "не било съгласувано в цялост". (всъщност от Демократична България твърдят точно обратното - че са подали уведомление в Столична община, б.р.).

Затова в СДВР имали план-разстановка, но още в 9 ч сутринта събралото се множество започнало да проявява агресия. Той изреди атаката срещу автомобил на Жандармерията, както и напомни, че били извадни жълти павета, "след което беше изсипана слама срещу тях (служителите на реда) и беше направен опит да бъде запалена" (всъщност сламата си е там като част от лагера на "Системата ни убива", б.р.).

Терзийски повтори думите на шефа на СДВР Георги Хаджиев - че към 14 ч следобед задържаните са били 36 (основно от "Възраждане" на Костадин Костадинов, както се разбра, б.р.), но след това - към 18:30 в района на пл. "Независимост" отново започнали да се събират хора, като част от тях проявили агресия.

По полицията са хвърляни "множество пиротехнически средства, самоделни взривни устройства, химически газове, всякакви твърди предмети - бутилки, камъни, столове, пейки, велосипеди, тротинетки, пътни знаци, знамена, транспаранти, табели и др."

Затова и след ескалиране на напрежението полицията прибягнала до тактически действия - разцепване и изтласкване на множеството с цел възстановяване на обществения ред.

Интересно бе и следното изказване: 

"По видеозаписи се установи, че в палаткови лагери се съхраняват опасни предмети."

Затова в 3 ч се предприели действия за премахване на палатковите легари (тук депутатите за пръв път избухнаха в заслужени и съвсем спонтанни аплодисменти, б.р.).

Задържани са общо 126 души, като 62 са с крими прояви, 35 са с постоянен и настоящ адрес извън София (което е ясно какво послание цели да каже, но не се разбра къде е закононарушението в него, б.р.).

Образувани са 16 бързи производства - 12 по члена за хулиганство (чл. 325 от НК), при един случай е осъществено и второ престъпление – чл. 131 за лека телесна повреда на служител на МВР. Има и 4 бързи съдбни производства по чл. 216 НК – увреждане на чуждо имущество.

Пострадали са 80 служители на МВР, каза още Терзийски. Транспортирани са 3-ма в "Пирогов", 23 в МВР болница, 13 в Царица Йоанна (ИСУЛ е известна със своята специализация по очни проблеми, б.р.), 41 са прегледани на място.

Терзийски спомена, че един МВР служител е с фрактура на крайник, други имат травматични наранявания, химически изгаряния от пиротехника и обгазявания.

"Разрешете ми да благодаря от тази трибуна на всички редови полицаи, техните командири и ръководители (тук пак имаше аплодисменти от ГЕРБ, б.р.), затова че не позволиха да се пролее кръв и овладяха всички провокации!"

Накрая залата избухна в овации за трети път, след което министърът бе изведен.