Главният прокурор Иван Гешев се появи лично в Кюстендил, където се провеждат едновременно акция на ГДБОП срещу враждуващите ромски кланове Гольовците и Ропотамците и друга операция на полицията.

Той напомни, че в града преди месец бяха бити четирима български полицаи и заключи:

"От една страна, смятаме за нормално да се бият полицаите (не каза кой точно смята това, б.р.), от друга страна - смятаме, че те трябва да ни пазят", и обяви, че това е недопустимо във всяка държава.

Гешев се обърна към хората по принцип: че те трябва да знаят, че освен права - "да, има права на човека, всеки български гражданин има права, регламентирани в конституцията" - но има и задължения.

Той припомни още, че преди около година в Кюстендил имаше убийство и добави, че днес пък в окръжния съд е мярката на Васил Капланов от Дупница. В края на август главният прокурор два пъти посети Дупница покрай случая с изчезването на Янек Миланов, а първият задържан бе именно Васил Капланов-Каплата.

"Продължава да се работи много активно по случая в Дупница, надяваме се на пробив в това разследване", каза още Гешев.

Но на журналистически въпрос отказа да коментира подробностите:

"Границата на информираност свършава там, където може да бъде застрашено разследването", заключи той.

И не се съгласи с твърдението, че нямали резултат, защото... "зависи какво разбирате под резултат".

Що се отнася до двете атакувани от ГДБОП днес ромски фамилии, те "имат отношение към много случаи". Въпросът бил за кое престъпление ще съберат доказателства.

Той отново намеси къщите, колите, милионите и че трябвало да се плащат данъци, за да има заплати за учителите. 

"Въпросът е какво работят - какво са дали на българската държава като данъци?

Това са хора, които изкарват парите си от незаконна дейност - независимо дали това е лихварство, дали продажба на наркотици, дали е проституция", каза още Гешев.

Той нарече арогантен и нахален начина им на живот, който създавал чувство за безнаказаност.