COVID-19 отмени много резервации за почивка, а и все още променя в крачка много планове. Справя ли се светът (и България) с пандемията - експертите казват "не", но оттук насетне от нашата лична отговорност зависи да спазваме т. нар. три "Д" - дисциплина, дезинфекция, дистанция. Къде, ако не в хотел, може да почивате дори и през есента, без да се налага да се съобразявате с всички правила, които налага физическата изолация? Клуб Z продължава със своята поредица "Ваканция на социална дистанция", в която ви представяме идеи за безопасна почивка.

Разказахме за сгушената край Подбалканския път, възроженска и потънала в история Клисура и възможностите, които предлага за разходка и почивка на социална дистанция. Ако продължим по пътя от София в посока морето по същото трасе - ще стигнем до община Павел Баня. А тя си има тайна - село Тъжа. Това е буквално портата към Национален парк Централен Балкан. 

Почти няма двор в селото, от който да не се разкрива панорама към планината над него.

Закономерно - в Тъжа има много приятни места, където можете да отседнете. Има къщи за гости, в които можете да наемете стая, има и вариант да вземете цяла къща, която събира много голяма компания приятели - примерно 15-ина души - и да съчетаете домашен уют с туристическа обиколка. В центъра на селото има магазини - ако сте избрали да се почувствате толкова домашно, че и да си готвите обяда и вечерята сами. 

Ако веднъж сте се установили - със сигурност сте на място, чиито околности предлагат по нещо за всеки, който обича планината. Едни може просто да ѝ се наслаждават от удобството на временния дом, без да се разделят прекалено с цивилизацията. Една идея по-приключенски настроените - могат да тръгнат - с подходящи обувки и заредени телефони - на разходка по течението на реката, която минава през селото. Маршрутът не е тежък, важно е само да не се отдалечавате от селото и да го правите по светло - без да се изкушаване неподготвени да потъвате в прегръдката на планината. 

За запалените планинари - от Тъжа тръгва един от най-красивите пешеходни маршрути в Централния Балкан. А крайната спирка е Кадемлийското пръскало. Водопадът, със своето 70-метрово стройно водно тяло, е един от най-високите у нас. Най-буен е напролет, но е красив целогодишно. Освен това е от онези природни магии, които позволяват да ги докоснеш - буквално. Просто е много, много близо до пътеката и е възможно да си намокрите пръстите и без да проявявате катерачески талант. 

Пешеходният преход от Тъжа до Кадемлийското пръскало е за подготвени хора, разходката отнема около 4 часа стегнато и ритмично ходене - на качване. Първата част от маршрута стига до хижа "Русалка". Пак дотам - ако сте с високопроходим автомобил - е възможно да се скъси ходенето. От хижата до пръскалото преходът отнема повече от два часа стегнат ход. Има табели. Гледките по целия път обаче ще помните винаги. 

И после обратно към Тъжа. За почивка и събуждане с гледка от подножието на планината.