При специални ограничения, мерене на тепература, дистанция, дезинфекция и дори "изолатори" за деца с вирусни симптоми започва първият учебен ден. Близо 59 000 първокласници ще прекрачат училищния праг за първи път, през 2019 г. първолаците бяха близо 60 000.

Заради кризата с коронавируса в по-големите училища има тържества единствено за учениците в първи, пети и осми клас, а останалите ще бъдат посрещнати с в класните стаи.

 

През новата учебна година ще има всеки ден мерене на телесна температура, премахване на кабинетната система на обучение, разделителни линии в коридорите, дистанция, дезинфекция, повече часове на открито, проветряване на помещенията, носене на маски във всички закрити помещения и пожелание в класната стая, влизане през различни входове, екшън планове на училищата за превключване към обучение в електронна среда, стъпаловидно започване на часовете, разминаване на междучасията.

Такива мерки препоръчват от образователното министерство. А по думите на министър Красимир Вълчев всички 2400 учебни заведения в страната са готови за старта на учебната година.

По-рано през деня министърът на образованието Красимир Вълчев увери, че не се планира затваряне на училища засега, а доц. Ангел Кунчев от Националния оперативет щаб отбеляза пред Нова тв, че вероятно до минаване на дистанционно обучение ще се стига, ако над 10% от учениците в дадено училище се окажат носители на новия вирус.