И правосъдната министърка Десислава Ахладова се обяви днес за временно стопиране на новата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС) до 18 декември. Предложение в този смисъл по-рано направи председателят на ВАС Георги Чолаков: системата да се внедри навсякъде до 17 септември и веднага да се спре, за да се доизкусурява.

Както е известно, иначе има риск да се изгуби европейското финансиране, което е по Оперативна програма "Добро управление".

Ахладова днес дойде около половин час по-рано за извънредно заседание на Пленума на ВСС - посветено именно на проблемите със системата и се срещна с недоволните съдии, които са се събрали пред сградата на Съвета на ул. "Екзарх Йосиф".

Тя призна, че е провела срещи както с магистратите, така и с разработчика - държавната агенция "Информационно обслужване".

Минисътрката отбеляза, че са изведени няколко групи проблеми и посочи конкретно - многото на брой кликания, за да се извърши елементарна операция. 

Тя обаче посочи кратките срокове на пилотно внедряване и че между първите забележки и днес е свършена много работа от изпълнителя.

Съдии от СРС са се събрали пред Съвета, в който внасят подписка и декларация, за която Клуб Z писа вчера. Те обаче са подкрепени и от колеги от Градски съд.

През "парадния" вход покрай тях на работа дойде Боян Магдалинчев.

На място се забелязват както Николай Хаджигенов от "Отровното трио", така и колегата му адвокат Велислав Величков от "Правосъдие за всеки".

Има представители и на Съюза на съдиите, като са се обособили отделни "островчета", които не комуникират помежду си.

За отбелязване е, че след като след подобна съдийско недоволство през 2017 г. веднага "хвръкна главата" на бившия шеф на Софийския районен съд Методи Лалов (днес общински съветник от ДБ), сега председателя на съда Алексанъдр Ангелов го няма на протеста. 

Магистратите - около 60-70 на брой (към 9:00 ч), дават примери да кажем с дело за делба с 40 наследници или с присъда по наказателно дело, която отнема 3 дни "цъкане" на съдията да се "дигитализира" в новата система.

Под внесената днес декларация вече стоят 148 подписа (в Районния съд на щат са малко над 200 съдии, б.р.).

Към 9:30 ч няколко представители на съдиите се качиха в залата, където заседава Пленумът на ВСС.