Основното британско подразделение на Амазон (Amazon) - Амазон ЮКей сървисис (Amazon UK Services Ltd) е платило само 6,3 милиона британски лири (8 милиона долара) корпоративен данък през 2019 година, въпреки че групата е отчела продажби за 17,5 милиарда долара във Великобритания. Това става ясно от публикувани днес данни, цитирани от Ройтерс и БТА.

Амазон посочва, че ниската сума отразява състоянието на британския бизнес на компанията.

Корпоративният данък се изчислява на основа на печалбата, не на приходите, а печалбата ни остана ниска, тъй като търговията на дребно е изключително конкурентен бизнес, с нисък марж, и продължаваме да инвестираме много, посочи компанията в съобщение.

Амазон не публикува данни за печалбата си във Великобритания. Британските продажби са отчетени предимно чрез мрежа от базирани в Люксембург компании, най-вече Амазон ИЮ (Amazon EU Sarl), която също е обект на британско данъчно облагане върху част от печалбата. Компанията обаче отчете данъчен кредит от 294 милиона евро за миналата година.

Амазон е критикувана за данъчните си практики във Великобритания от години и в момента води съдебна битка с Европейската комисия във връзка с твърденията, че получава нечестни данъчни предимства от Люксембург.

Миналата седмица онлайн търговецът публикува доклад за данъчните си вноски във Великобритания, според който групата е платила 293 милиона британски лири през 2019 година.

Сумата обаче е съставена почти изцяло от социално-осигурителен данък върху заплатите на служителите, местен данък върху имоти, налози за внесени стоки и държавни такси при покупка на земя.