България е изпратила до страните членки на ЕС обяснителен меморандум, посветен на държавната антибългарска идеология на Северна Македония.

Новината съобщи скопската агенция МИА. Тя бе потвърдена от постоянното представителство на страната ни в ЕС.

В документа се описва „етническият и езиковият инженеринг“ в Северна Македония, както и деянията на Йосип Броз Тито и Коминтерна, твърди МИА. Тя публикува факсимилета от 6-страничното писмо.

България припомня, че страна, кандидатстваща за ЕС, не може да вкарва в Съюза отворени спорове, особено що се отнася до държави членки. Такива все още съществуват по отношение на Северна Македония и те могат да имат отрицателен ефект върху вземането на решения в ЕС.

"Македония е географска и историческа област, която днес се намира в общо 6 държави – България, Гърция, Република Северна Македония, Албания, Косово и Сърбия. Следователно всички опити за налагане на географското понятие Македония като официалното наименование на новосъздадената през 1992 г. държава бе натоварено с политическа чувствителност в течение на 28 години.

В съседните страни понятието Македония се използва за означаване на географски произход, а не на национална идентичност. В България стотици хиляди българи се самоидентифицират като „македонци“ в смисъл на регионална принадлежност, като ясно изтъкват българския си етнически произход. Така се появяват големи недоразумения, когато понятията „македонец“ и „произхождащ от Северна Македония“ биват използвани на международни форуми", се изтъква в меморандума.

Там се припомня също, че между двете световни войни, когато част от областта Македония е включена в югославското кралство, Белград се опитал да изкорени българската идентичност на това население чрез налагането на нова, „южносръбска“ идентичност.

Изтъква се също, че македонският език не е съществувал до 2 август 1944 г. И се допълва, че България настоява сега в документите на ЕС да пише „официалният език на Република Северна Македония“. А в случай на абсолютна необходимост - „македонски език“ със звездичка и обяснение под линия „според конституцията на Република Северна Македония“.

Има такъв меморандум и той е на английски език, съобщиха за Клуб Z от българското постоянно представителство в ЕС. Той е изпратен в работна група „Разширяване“ към Съвета на ЕС. Целта е чрез него да бъде обяснена българската позиция на страните-членки по преговорите със Северна Македония.

От мисията припомниха, че това е рамкова позиция на България за разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране на Северна Македония и Албания. Тази позиция бе приета от правителството миналата година и препотвърдена от всички политически сили в Народното събрание.