Пласирането на международните пазари на две емисии облигации с общ обем от почти 5 млрд. лв. е добра стъпка на правителството, но не и ако този дълг се харчи за бюджетната сфера. Нека остане в резерв. Правителство в края на мандата и притискано от протести, има склонност да харчи безкрайно.

Това заяви пред бТВ бившият министър на икономиката Николай Василев.

"Като финансова операция е отлична - получихме голям заем при доста изгодни условия в тези трудни времена. Имаме нисък дълг и заслужаваме ниски лихви. Но за мен този дълг не е необходим, имаме нелош фискален резерв. 1,5 милиарда лева е излишъкът ни към края на август и сме единствените, които засега имаме излишък. И това може да остане така", посочи Василев.

По думите му от началото на пандемията, "България не е прахосала много пари".

"Но не даваме достатъчно за медицински цели. Не знам дали за миньорите не дадохме миналата седмица повече отколкото за медиците. Много пари се раздават за хора, които не са били пряко засегнати от кризата", допълни той, визирайки "траншът" от 50 милиона за държавните мини.

Нека да се вземе този заем докато можем сега и светът още не е изпаднал в дълбока рецесия. Но нека да останат като голям резерв - защото ако има догодина голяма криза, в т.ч. медицинска, няма кой да ни даде тогава. И да не се харчат - категоричен бе бившият министър.

Според него "много малко пари отидоха за индустрията, бизнеса, туристическия бранш".

"А бюджетната сфера получи много голямо увеличение без да е пряко засегната. Не са по-зле спрямо миналата година пенсионерите, държавните служители и всички, които получават пари от бюджета. Пострадали са предприемачите, те трябва да бъдат подкрепяни", заяви още.