Има директен натиск от страна на Турция върху българските власти да предадат бизнесмена Абдуллах Бююк. Това заяви в „Тази сутрин“ по бТВ Димитър Ганев, който е един от петимата журналисти, участвали в разследването на германското издание „Шпигел“.

Бююк е предаден на южната ни съседка преди четири години, обвинен е във връзки с организацията на Фетуллах Гюлен - ФЕТО. Бизнесменът е завел дело срещу страната ни.

Разказ за историята на предаването и евентуалните тежки нарушения на международното право се появи първо в Клуб Z с автор Димитър Ганев в две части през юли т.г. под заглавие "България и ловът на гюленистите". Това бе признато и от Сотир Цацаров в "оправданието", което той разпространи чрез пресцентъра на КПКОНПИ.

Преди дни разследване и на германското авторитетно списание „Шпигел“ припомни този случай с твърдение, че премиерът Бойко Борисов и бившият главен прокурор Сотир Цацаров, в нарушение на международни конвенции, са помогнали на Турция да преследва опоненти на президента Ердоган, след опита за преврат през 2016 г.

Ганев уточни, че разследването се базира на секретни грами от турското посолство в София. Журналистът беше категоричен, че няма да разкрие източниците си като оповести откъде се е сдобил с документите.

„Документите бяха потвърдени по много интересен начин. Ако турските власти искаха да прикрият българските си колеги, потвърждаването на автентичността на тези документи - нямаше да бъде възможно. Имаме цялата групичка - министър-председател, бивш главен прокурор, шефове на разузнаване, абсолютно целия връх на българската власт“, каза журналистът.

Ганев посочи, че неговото разследване показва как българските политици са работели с турското посолство, а посланик Гьокче „ги е впрягал да вършат неговата работа“.

„Той лобира за експулсирането, по някакъв начин този човек да бъде заведен в Турция, след като има решение на две съдебни инстанции на българския съд, които отхвърлят молбата за екстрадиция с обяснението, че тя е политически мотивирана. Въпреки това турският натиск продължава и той се ожесточава около опита за преврат“, заяви Ганев.

Той обясни, че след опита за преврат се провежда среща между турския посланик Сюлейман Гьокче, премиерът Бойко Борисов и шефовете на вътрешното и външното разузнаване. Следва среща и с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, обяснява Ганев, като уточнява, че грамите са доказателство за думите му.

„Г-н Цацаров поема ангажименти към турския посланик, след което ги изпълнява. Той публикува отговор на двете разследвания, г-н Цацаров твърди, че си спомня за една среща, грамите твърдят, че е имало две срещи. Накратко, той поема ангажимент да провери след среща с шефовете на българското разузнаване - къде се намира Бююк и да направи среща с вицепрезидента Попова, от която да разбере дали има подадена молба за политическо убежище. Според един от документите, той си е изпълнил тези задължения“, рече Ганев.

Журналистът уточни, че в този период 90 турски граждани са били експулсирани по същата процедура.