Удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на ноември ще препоръча главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Днес той участва в дискусията "COVID-19 - предизвикателства и решения пред лечебните заведения", организирана от "Галъп интернешънъл" и clinica.bg.

Кунчев призна, че са се отказали да правят прогнози какво ще се случи с разпространението на коронавируса (това били оставили на математика проф. Николай Витанов от БАН, но Кунчев изрази скептицизъм доколко те се потвърждават), защото прогнозите никъде по света не се сбъдвали. 

"Вирусът си прави каквото си иска, ама буквално", отбеляза той.

"Никой не може да каже в първа вълна ли сме, във втора ли. Къде започва и къде свършва? Кой на кого предава? За мен сега най-ключовият въпрос е това, което се случва във Франция, Испания, Португалия, Израел....Не е ясно дали тази вълна ще дойде при нас или обратно, ние от Балканите, им я дадохме", добави доцентът.

Той оцени, че в момента ситуацията в България изглеждала много добре. На фона на резките увеличения в другите европейски страни, при нас имало спад на новозаразените с -2,7 на сто. 

"Целият въпрос е дали това е устойчива тенденция?", продължи с реторичните въпроси Кунчев и заключи:

"Можем да кажем, че нищо не може да кажем."

Към момента сравнителната статистика показва, че България стои добре по новозаразени. Но тенденцията е постепенно да се мине към увеличаване на случаите, смята главният държавен здравен инспектор. Той добави, че този ръст не се дължи ни най-малко на началото на учебната година, тъй като да се правят подобни заключения е много рано - тя започна преди три дни.

Но беше категоричен, че ще има такова увеличение на броя на заразените в училищата, което ще се почувства от края на другата седмица. Похвали директори и учители за организацията, която са създали и за разделянето на потоците. Разграничаване сред учениците в един клас нямало как да има, каза той за пореден път, а за по-голяма убедителност добави: "дори и да ги сложим в скафандри, ако щете".

Случаите на коронавирус в училищата не били, "защото те са заразени там, а са намерени, защото започна училище".

Висока смъртност и голям процент заразени медици

"Две неща ме притесняват към момента - големият леталитет (смъртност) и големият процент на заразени здравни работници."

Така отбеляза още Кунчев, докато правеше преглед на ситуацията с разпространението на коронавируса в страната.

По смъртност България доскоро беше на второ място в Европа, както Кунчев уточни вече е "на трето, слава Богу минаха ни испанците".

Големият брой заразен медицински персонал - над 1000 души, той определи като "неприемлив".

"Това започва да ни пречи в работата, да отсъстват по 14 дни здравни работници, усетиха го онези, които работят най-много", добави Кунчев.

И за двете негативни статистики обаче той не даде обяснение на какво се дължат.

По думите му най-големите проблеми в сегашната сложна епидемична ситуация са липсата на доверие на българите в здравната система, както и недостигът на лекари и медицински персонал.

Той припомни тежките ситуации заради заразени лекари и медицински сестри, през които трябваше да преминат няколко областни болници.

"Свидетел съм през какъв ад минаха някои области. Това да дойде един кмет на Видин при здравния министър и да моли: "Моля, пратете лекари и сестри". Но пратете, не може да стане в Европа, само в Китай, не може да ги местиш лекарите и сестрите като пионки... Последваха и други такива ситуации - Сливен, Ямбол, Пазарджик, частично във Варна", отчете доцентът. 

Сега България била много по-добре подготвена

Според Кунчев страната ни е много по-добре подготвена за следваща вълна на коронавирус - и с предпазни средства, няма и недостиг на легла.

"Какво ни чака в бъдеще, ми е трудно да кажа, но сме далеч по-подготвени. Ситуацията няма нищо общо с март и април. Освен тези над 700 заети в момента (трайно бройката на хоспитализираните от август стои в тези граници - бел. ред.) болнични легла, в момента има още възможности за прием и готови още 1000 легла", уточни той. 

Кунчев представи и своя лична "социология" за отношението на хората в страната към предприеманите мерки срещу разпространението на коронавируса. На път за дискусията двама души го поздравили, а третият го отминал на колело и му подвикнал: "Здравей, лъжец". Такова било и съотношението в обществото, според него - 2 към 1.

Доцентът подчерта, че при създаване на ваксина против COVID-19 България ще е в първата вълна на страни, които ще я получат. Но него не го притеснявало осигуряването на ваксината и достъпът до нея, а колко българи ще искат да се имунизират, като посочи силните антиваксърски настроения по темата.