"Какво има в проекта на “новата” стратегия за “устойчиво енергийно развитие” на България? Още от същото."

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в коментар по предложената за обсъждане Енергийна стратегия до 2030 г. с хоризонт 2050 г.

Документът е актуален от няколко дни, като среща критики и въпроси от различни страни. Днес в Народното събрание покрай стратегията министърката на енергетиката Теменужка Петкова трябваше да отговаря на БСП защо не е споменат изрично проектът за строеж на АЕЦ "Белене".

Тя увери, че няма промяна - проектът е в ход, само... коронавирусът бави процедурите по избора на инвеститор и техническата му оценка. По втората точка от януари тази година Петкова твърди, че е готова документацията по обществена поръчка с пряко договаряне с "Атомстройекспорт". Но пандемията е отложила преговорите и подписване на договор. 

Според Христо Иванов от ДБ обаче въпросната стратегия "блести” с унизително ниската амбиция на управляващите за модернизиране на българската енергетика и с фактическия отказ от изпълнението на европейските енергийни политики. Причината: 

"Целият институционален и финансов ресурс е подчинен на един единствен руски инвестиционен проект - АЕЦ “Белене”. Подобен огромен и ненужен проект измества напълно фокуса от Зелената сделка и хилядите малки инвестиционни проекти, които тя може да генерира чрез инвестиции в инсталации за собствено ползване, енергийни общности, умни мрежи, съхранение на енергия, електромобилност, позеленяване на публичния транспорт, създаване на инфраструктура за водород и т.н. Вместо хиляди проекти на хиляди малки и средни инвеститори, ще има един проект на "Росатом" и "Атомстройекспорт"

Иванов припомня още, че  Руско-турски поток поглъща още нови милиарди, близо до размера на изтегления дълг (става дума за т.нар. от Бойко Борисов "Балкански поток", който де юре е разширение на газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз", а де факто - втората тръба на газопровода "Турски поток", по която се очаква да тече газ към Централна Европа. САЩ предупредиха, че ще наложат санкции над "Турски поток" и другия проект на "Газпром" - Северен поток -2  - б. р.)

 
В становището на съпредседателя на ДБ се казва, че проектът за стратегия "предвижда руската доминация да се запази и по отношение на вноса на нефт, нефтопродукти и природен газ".
 
"Налице е отказ от разработването на собствени източници или заместването им с нови технологии. Най-важното - никаква амбиция за път към енергийната независимост на България.

Другата неприятна особеност е, че, в България, енергийните проекти са само на общини и държавни ведомства, няма проекти на частния сектор. Видно от подхода на други страни в ЕС е, че механизмите на Зелената сделка се насочват главно към частния сектор за повишаване на неговата конкурентоспособност. Правителството съзнателно, поради корупционните си интереси, не желае да използва най-силния инструмент на Зелената сделка – подкрепата за българския частен сектор", казва още Иванов. 

Освен това са пренебрегнати световните технологични иновативни компании, липсва послание и покана към тях за инвестиции в модернизирането на българската енергетика, а един голям държавен проект измества хиляди частни технологични инвестиции.

В “приватизираната” държава, собственост на Борисов и Сараите, няма място за силен частен бизнес и за свободни предприемачи. В черната дупка на българската енергетика изтичат милиарди, там доминира руският интерес и този на Сараите. Гранд корупцията, която храни кръговете на властта, е запушила енергийната независимост на страната", заявява водачът от ДБ. 

А всичко това се случвало на фона на липсващи мерки за подкрепа на бизнеса в коронавирусната криза и влошаваща се бизнес среда.