"Искаме да се предадем, ама няма на кого."

С тези думи премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към симпатизант, подвикнал "Няма да се предавате!" Действието не се развива на жълтите павета, където о1 75 дни протести искат оставката на правителството, а отново по друмищата на България. Аранжировката е позната - Борисов кара джипа, а на задната седалка е разжалваният от министър в заместник-министър на МРРБ заради трагедията край Своге Николай Нанков. Диалозите се предават на живо - във фейсбук страницата на премиера.

Колата спира, официалните лица се здрависват с представители на местната власт в Северозапада (днес инспекцията е по магистрала "Хемус"). Мълчание. "Добър ден!", обръща се Борисов към някой. И в хор всички викват "Бойко! Бойко! Бойко!" Скандирането на премиерското име е под съпровода на бурни аплодисменти. Кои са тези хора и какво правят там, от видеото не става ясно. Обаче някой пита Борисов: "Какво видяхте по пътя?"

"Уникално съоръжение, уникално... Елате, бе!" - привиква събраното между камионите множество Борисов и хората приближават. - "Цялото трасе от Търново и тука, до София, просто не можете да си го представите какво правят българските строители от цялата страна. Уникално. И огромен напредък. И местните ги качете един ден и ги прекарайте да видят - тунелът и мостът се минават за по 10 секунди. А сега да видите 100 машини как са накацали по скатовете. И затова не е правено, де. Затова викат: "Северозаладът е западнал..."

- Няма да бъде повече. Благодарение на усилията ви.

- Като се каже Дунавска равнина и хората мислят, че е равно. Пък то - идете да видите какво е.

Следва нова порция "Бойко!" и аплодисменти.

Борисов обещава "някъде ноември края" да се пусне отсечката от Търговище до Варна. Следва изброяване на пътните отсечки в района и констатацията на представителка на местната власт: "Това е перспектива за хората." А Борисов нарежда "на младите хора тука идете и им приказвайте какво се прави", ако трябвало, на един камион да ги натоварят. Пак следват скандирания и аплодисменти.

"Хубаво е да им прожектират филмчета, демокрация е, като няма провокации, всеки може да протестира колкото си иска и да си изказва тезите" - адресира Борисов към една от вечерите на протестите с кинопана. - "Но това е, което ние трябва да оставим за следващите поколения."

Тук следва репликата: "Няма да се предавате!"

- На кой да се предадеш. Ние искаме, ама няма на кой.

Всички избухват в смях.

Идва моментът, в който Борисов обявява новина - ще се проведе среща с представители на кметовете на малките населени места, които протестират с искане за финансова независимост от колегите си от големите общини. Ако трябва, и законът ще се промени, в т.ч. и Изборният кодекс, така че населените места с по-малко от 100 жители сами да си избират кметовете, а не да бъдат назначавани - даде заявка Борисов.

Хората на място - от Славяни, обаче имат друг проблем - дали, като свършат строителните дейности ще бъдат оправени и пътищата и мостовете, които тежкотоварната техника е развалила. Премиерът обещава - така е по договор. Следва нова вълна от аплодисменти и викове "Браво!" и "Бойко, Бойко!". "Ще отидете, ще им се извините от наше име. Ще изтърпят още една година и по-малко." Сцената с изразените любов и благодарност се повтарят, след като Борисов обявява, че си заслужава този строеж да бъде излъчен по "Дискавъри".

"Пожелавам на всичи здраве. Не само не сме се отчаяли, точно обратното - много ясно се вижда едните, които работят, какво правят, и другите какво искат. Ако станат и си кажат програмите и са по-добри от нашите, народът ще ги избере - след няколко месеца има избори" - сложи точката по темата с исканата оставка премиерът.

"Браво, ние сме с вас!" И се заредиха желаещи да се снимат с него.