Великобритания ще тества нов подход за безопасно ползване на дронове - създаване на специално въздушно пространство за тях, споделено със самолети и хеликоптери.

Все повече стартъпи на Острова и по света разработват планове за доставки чрез дронове, а технологията вече е налице. Законите обаче имат да наваксват - в момента в повечето държави има набързо разписани нормативни уредби, които от една страна не гарантират безопасността на хората, от друга - създават пречки на потенциалния нов бизнес.

Затова британската агенция за цивилни полети ще тества "Arrow Drone Zone" (буквално "зона стрела за дронове", бел. ред.) в близост до Рединг, в долината на Темза, на запад от столицата Лондон.

Тя ще бъде дълга около 8 км, широка 500 метра, и ще е в отворено въздушно пространство - т.е. дроновете трябва да се пазят от евентуален сблъсък с хеликоптери и малки самолети.

Добрата новина е, че при наличието на ясно разчертана "въздушна магистрала", по нея могат да летят напълно автоматизирани дрони без постоянно наблюдение от оператор. Разбира се, за ползването на магистралата има базови технически регулации.

Проектът ще бъде въведен ускорено - очаква се да влезе в употреба след няколко седмици. Магистралата ще бъде контролирана от компанията за дронове Altitude Angel, според които това е шанс да се покаже ефективността на технологията за комерсиални цели. Очаква се при успех в тестовете Великобритания да създаде още подобни коридори в цялата страна.