Вицепремиерът Томислав Дончев призна пред бТВ, че обществото е разделено и че има напрежение. И допълни, че правителството е в такава ситуация, че ако удовлетвори едната част от обществото, ще разочарова другата.

"Изкуството на политиката е намирането на някаква обща посока. В момента обществото е разделено. Нелепо е да се твърди, че няма напрежение. Всяко решение от политическа гледна точка е грешно. Ако удовлетворим едните ще разочароваме другите", обясни Дончев.

Той коментира и идеята на другия вицепремиер Красимир Каракачанов за създаване на експертен кабинет, който да свали общественото напрежение.

"Не знам дали преходно експертно правителство би свалило напрежението. Един политик, който е само експерт, не може да се върши работа. Той трябва да прави политики, не само да прави експертизи. Кой ще подкрепи това праивтелство, кой ще носи отговорност? Когато имаме отговор на този въпрос може да се вземе окончателно решение", каза Дончев.

И допълни, че не може основна цел на едно правителство да е оцеляването.

"Престоят в Министерския съвет коства политически щети, ерозира подкрепата и за ГЕРБ. Не можем в стремежа да успокоим една група от обществпто и да разочароваме друга", каза още Дончев.

И припомни, че партия ГЕРБ е давала доказателства, че властта не е самоцел.

"Два пъти сме подавали оставка. Разлката между редовните и предссорчните избори е няколко месеца", припомни, Дончев.

Той обясни, че 30-те млрд. евро, които ЕС отпуска на България за справяне с кризата, ще се харчат от следващи правителства. Дончев припомни, че върховенството на закона не е нова тема.

"До момента на европейско ниво не е намерен адекватен критерий кога има върховенство на закона. Подкрепям обвързването на евросредствата с върховенството на закона", заяви Дончев.

Той коментира и твърдения на бившия втори ГЕРБ Цветан Цветанов. Преди дни Цветанов заяви, че Дончев е един от хората, които стоят зад неговото напускане на ГЕРБ.

"Нямам навик да говоря за бивши колеги лоши работи. Имам прекалено много работа, за да се занимавам с интриги. Дали съм искал мястото на Цветанов? Единственото, което досега съм искал, а не съм постигнал, е да стана пилот. Само това. Но има време - млад съм, някой ден може да пилотирам самолет", каза Дончев.

Според него в бъдещата си партия Цветанов ще вземе хора от актива на ГЕРБ, едва ли ще получи подкрепа от избиратели на партията.

"Подкрепата на гражданите не е само изборна технология. Не вярвам, че ще вземе голяма част от подкрепата. Партията е единна, но не е чак толкова хомогенна. На много места има вътрешна конкуренция. Винаги има доволни и недоволни", каза още Дончев.