Групата на Българска банка за развитие (ББР) следва стриктна политика за предотвратяване на финансовите престъпления, изпирането на пари и финансирането на тероризма съгласно изискванията на българското и международното законодателство.

Това е официалната позиция на ББР по скандала FinCen и замесването на името на държавната банка в него. Съобщението е получено в пощата на БТА и разпространено от медията. 

Припомняме, че преди няколко дни Международният консорциум на разследващите журналисти (International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ) разкри документи, които показват, че през няколко големи международни банки са преминали съмнителни, вероятно криминални трансакции на стойност от над 2 трилиона долара.

В досиетата се намира и името на ББР, през която е минал превод на стойност 31 млн. долара между търговци на оръжие. В досиетата банката е назована с името "насърчителна", както се казва тя през 2016 г., когато е минала трансакцията. Сигналът за нея е подаден от банката кореспондент Bank of New York Mellon. 

"В ББР действат вътрешни правила и функционира специализирана служба, която извършва комплексни проверки на клиентите и осъществява комуникация с компетентните органи", допълват от банката.