Луис Суарес е имал забрана от "Барселона" за преминаване в няколко клуба, сред които са "Реал" (Мадрид), "Манчестър Сити" и "Пари Сен Жермен", пише каталунският в. "Мундо депортиво".

Снощи сагата на уругваеца приключи - "Барса" и "Атлетико" (Мадрид) най-сетне се споразумяха за трансфера на 33-годишния нападател. Днес той се сбогува с "блаугранас".

Новият треньор на отбора Роналд Куман уведоми Суарес, че няма повече да разчита на него още с първите си часове на поста. Мина обаче много време, преди уругваецът да напусне и да намери нов тим.

Според "Мундо депортиво" чрез своите представители Суарес е заплашил боса на "Барселона" Жосеп Мария Бартомеу, че ще публикува имейли, в които му се забранява да стане играч на изредените по-горе грандове. Казусът идва от това, че договорът му с "Барса" изтичаше догодина, а имаше и опция за продължаване, при условие че играе в 60 процента от мачовете на отбора този сезон.

Това е причината вицешампионът на Испания да иска да се отърве от него и голямата му заплата - 30 милиона евро годишно. И същевременно да изкара пари.

Суарес беше на път към "Ювентус", но торинският гранд постави условие да вземе италиански паспорт, за да не запълва бройката за чужденец извън ЕС. Асът дори положи изпит по италиански, но в крайна сметка всичко пропадна заради това, че придобиването на гражданство щеше да отнеме време. А "Юве" е подозиран в Италия, че е "нагласил" процедурата, включително и резултата. 

След това дойдоха проблемите на ветерана, тъй като "Барселона" не искаше да му позволи да премине в конкурент в Испания и в още няколко големи клуба.

Каталунците могат да получат от "Атлетико" 6 милиона евро, стига играчът и "дюшекчиите" да запишат определени постижения. А той ще взема наполовината от парите, които получаваше досега - 15 милиона годишно. За шест години на "Камп Ноу" той вкара 198 гола в 283 мача. Той спечели всичко възможно с "Барселона" като отличия.

Днес - покрай сбогуването с Барса, Суарес даде пресконференция. В един момент той се разплака. Не даде конкретен отговор дали е имал ограничения къде да продължи кариерата си, но даде да се разбере, че това е факт.

Канибала благодари, че от "Барселона" са повярвали в него след скандала с ухапването на Джорджо Киелини след Световното през 2014 г. И му е даден шанс да заиграе "в най-големия клуб на света и с най-големия играч в историята", визирайки Лео Меси. Футболистът си тръгва, но човекът оставя много приятели тук, посочи Суарес.

"Клубът се нуждаеше от промени и треньорът ми каза, че няма да разчита повече на мен. Същевременно искам да покажа, че още мога да се представям на най-високо ниво. Но когато треньорът ми каза осъзнах, че съдбата ми е решена. Беше луд месец. На бял свят излязоха неща, което те карат да се чувстваш зле. Въодушевен съм, че се присъединявам към "Атлетико", но все още не мога да си дам сметка какво е да изляза срещу "Барселона". Ще ми е нужно време", рече уругваецът.

"Когато Барса ме обяви за продан, получих много обаждания и оферти. Исках да отида в клуб, който съперничи на "Реал" и "Барселона". Лео Меси се почувства странно, когато му казах къде отивам, но с него си оставаме приятели - каквото и да става. Не забравяйте, че сме съперници в мачовете между Уругвай и Аржентина", каза още Суарес.