Координационният съвет на беларуската опозиция предложи на базата му да бъде създадена платформа за преговори за преодоляване на кризата в страната, съобщи днес пресслужбата на съвета, цитирана от ТАСС.

"Координационният съвет, създаден по инициатива на Светлана Тихановска, излиза с обществена инициатива за създаване в свое лице на платформа за преговори за преодоляване на разразилата се криза, които да се водят при стриктно спазване на законодателството на Република Беларус", се казва в изявлението.

"Властта и обществото остро се нуждаят от диалог. Координационният съвет е създаден именно с тази цел", се посочва в изявлението и се допълва: "Готови сме за преговори, обсъждане и дискусии със законните и легитимни органи на държавната власт и с длъжностните лица, избрани или назначени в съответствие с конституцията на Република Беларус, които се ползват с доверието на беларуския народ".

За инициативата бе съобщено малко след като баруското вътрешно министерство заяви, че повече от 360 протестиращи са били задържани след вчерашната церемония за полагане на клетва на президента Александър Лукашенко, предаде ДПА.

Вътрешното министерство съобщи, че вчера са се състояли 59 отделни протеста в различни части на страната, в които са участвали близо 5000 души по оценки на властите, предаде БТА.