Кралската академия по изкуствата обмисля да продаде кръгъл мраморен барелеф на Микеланджело, за да запълни дупката в бюджета си, отворена от коронакризата. Според някои академици продажбата на произведението, озаглавено „Тадей Тондо“, е предпочитан вариант пред съкращаването на почти половината от служителите на институцията, отбелязва „Арт нюзпейпър“, тъй като цената на релефа възлиза на неколкостотин милиона паунда.

Но заплахата, че институцията ще продаде произведението, не е нищо ново, пишат от изданието – преди 40 години секретарят на Кралската академия на изкуствата Сидни Хъчинсън отговори положително на въпрос възможно ли е барелефът да се предложи на пазара. Темата бе повдигната отново тази седмица и продажбата бе представена като възможност да се запълни голяма дупка в бюджета.

Още през 1978 г., когато предложението се повдига за първи път, Хъчинсън съветва кралица Елизабет II, патрон на институцията, че търговията с творби от постоянната колекция е възможна, но това крие опасности най-вече поради факта, че нацията разглежда мраморния релеф като национално богатство. Тогава намерението за продажба отпада, тъй като не печели одобрението на ресорното министерство.

Днес „Тадей Тондо“ (на името на поръчителя си) може да се продаде за неколкостотин милиона паунда, като почти със сигурност може да се изключи възможността друга британска институция да откупи барелефа, изобразяващ Мадоната, Младенеца и невръстния свети Йоан. Най-вероятно купувачът ще бъде частно лице от чужбина.

Дефицитът на Кралската академия се равнява на около 8 млн. долара. Това може да означава съкращаването на 150 души, близо половината от всички служители на институцията.

Междувременно Академията е сред кандидатите за правителствена помощ от пакета на стойност 1,57 млрд., отпуснат конкретно за нуждите на културата. Очаква се решението за гранта и стойността му да станат ясни в близките дни, но дори помощта да е щедра, ще реши само част от проблемите на организацията. Бюджетът на Кралската академия зависи изцяло от броя на посетителите. През 2019 г. те са били 1,25 млн. души.

Ребека Солтър, президент на институцията, е „ужасена“ от мисълта за продажба на произведения на изкуството, предава говорител на Академията.

"Кралската академия по изкуствата няма намерение да продава нито една творба от колекцията си – се казва в изявлението. – Имаме привилегията и отговорността да бъдем попечители на невероятни произведения на изкуството. Наш дълг е да се грижим за постоянната си колекция, за да може да й се наслаждават настоящите и бъдещите поколения", се казва още в позицията.

Очаква се предложението за жертване на „Тадей Тондо“ да отпадне с преобладаващо мнозинство от 80-те академици, които се събират три пъти годишно. Следващото заседание е планирано за декември.

"Площад Славейков"