"Настояваме всички национално отговорни политически сили да се обединят около идеята изборите да бъдат в рамките на редовните – в началото на следващата година, за да може предизвикателствата, които все още са неизвестни за нас да могат да бъдат посрещнати от Народно събрание."

Това заяви пред БНР Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ в коментар за правителствената криза, продължаваща повече от 80 дни.

"Стараем се да отговаряме на обществените очаквания и да реализираме действия и политики, които отговарят на настоящите проблеми на хората в условия на здравна, социална и икономическа криза", заяви още Дариткова, като подчерта, че партията ѝ е спечелила доверието на над 1 млн. души. На напомнянето, че заслуга за победата има и Цветан Цветанов, който днес учреди партията си "Републиканци за България", Дариткова посочи:

"Изборите сме ги спечелили с програмата, със заявените намерения, с лицата на ГЕРБ във всяка една област, да, Цветан Цветанов беше част от факторите, които определяха политиката, организацията, действията на ГЕРБ доскоро, но сега виждаме, че и той, както и повечето партии в настоящия момент, иска да печели политически дивиденти с анти-ГЕРБ реторика."

Заяви още, че била "озадачена и огорчена от това негово поведение".

Според нея това е опит политическите сили, които нямат парламентарно представителство, да се готвят за следващите избори: "Срещам се с много хора, с представители на бизнеса, и смятам, че голяма част от тях все още подкрепят това, което ГЕРБ прави и направи във времето. Няма от какво да се срамуваме", заяви шефката на ПГ на ГЕРБ. И допълни:

"За тези 10 г. ние променихме България и последното, което правим е да бъдем национално отговорни. Осъзнаваме, че търпим политическия негатив в момента, но отговорността изисква България да има работещ парламент, за да може да отговаря на всички предизвикателства на кризата."

Даде примери с промените в бюджета на ДОО и здравната каса, увеличението на парите за безработица, за допълнителните плащания към 13 000 служители на МВР и др. "Не се притесняваме от служебно правителство. Печелили сме няколко пъти в условията на служебно правителство, подавали сме и оставки", подчерта още Даниела Дариткова.

Не ви ли е обидно освиркването, попита водещият.

"Да, обидно е, но аз имам отговорност към моите избиратели в Смолянска област. Тук никой не ме освирква", бе отговорът.

Според Дариткова "интензивността на протестите намалява и наред със свестните и отговорните хора, които в началото се включиха в тях, в момента от този протест се опитват да се възползват политически субекти, които гледат да излъскат имиджа си, за да се представят в друга светлина в контекста на започналата вече предизборна кампания". На определени места имало "много сложна организация за създаване на напрежение".

В такава сложна ситуация трябва да се търси консенсус и диалог, смята тя.

"Модерно е да се говори срещу ГЕРБ, актуално е да се търси бързо решение, но оставката не е решение, което отговаря на интересите на обществото. Не сме имали властта за самоцел", подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ.

Идеята за "рестарт на държавата" – нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание, има своето развитие, посочи още тя – следващата седмица ще предложим нарочна комисия в НС, която да реализира този процес.

"За евентуални бъдещи коалиционни партньори на ГЕРБ може да се говори, едва когато видим програмите на партиите, които имат намерение да участват в следващите избори", допълни Дариткова.

"Бих призовала тези, които имат конкретни бележки към настоящото управление, да влязат в диалог с нас и да ги представят, но иначе не смятам, че можем да бъдем полезни на България с една оставка в момента, защото от нас се очаква да реагираме така, че да гарантираме нормалното излизане на страната ни от кризата в следващите месеци", обърна се задочно към протестиращите тя.